IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избрано
12:50 | 3 април 2020
Обновен: 09:08 | 21 април 2024

Президентът: Да се оцени ефектът от мерките преди удължаването им

Хората в нужда очакват помощ, а не от оферта за заем, мерките не достигат до малкия и средния бизнес, посочи Румен Радев

По материала работи: Ставри Таргов
Президентът: Да се оцени ефектът от мерките преди удължаването им

Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефектите от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане, преди да предприеме удължаване на извънредното положение. Това каза в обръщение президентът Румен Радев.

 

Изявлението му е по повод предложението на Министерския съвет до Народното събрание за удължаване на срока на обявеното извънредно положение в страната до 13 май.

 

Той поиска връщане към относително нормален начин на живот с обединените усилия на институциите.

 

Управленските решения следва да се вземат на достоверни и всеобхватни данни. Мерките да са ясни и ефективни, призова Радев.

 

 

Извънредните ограничения забавят заболяването, но доведоха до обществена парализа и безпрецедентна икономическа и социална криза, посочи държавният глава, отбеляза президентът.

 

Да заложим на съзнанието и чувството на отговорност, не на репресията и цензурата, която притиска гражданите дори в социалните мрежи, призова Радев.

 

Държавният глава отбеляза, че без съмнение пандемията изисква решителни мерки и повечето българи ги приемат с разбиране. Но очерта тежката икономическа ситуация.

 

Безработицата расте с часове, много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки, каза той. Мизерията не е спасение от вируса. Гладът скоро може да надделее над страха и последствията може да са по-разрушителни от коронавируса.

 

Затова трябва да си поставим ясни национални цели: връщане към нормален ритъм на живот, производство, свободно движение на хора и стоки. Тази цел може да бъде постигната с обединение на институциите и на всеки един от нас, каза още президентът в обръщението си.

 

Президентът каза още, че планираният от правителството заем от 10 млрд. лв. е тежко решение, което ще плащаме с години.

 

Хората в нужда очакват помощ, а не от оферта за заем, мерките не достигат до малкия и средния бизнес, посочи президентът и поиска адекватна компенсация за бизнеса и хората. По думите му в условия на криза реалната помощ е безвъзмездна.

 

Според него здравната система проявява слабости, които засега се компенсират от себеотрицанието на медиците.
Радев смята, че здравеопазването ни, във взаимодействие с останалите обществено значими системи, следва да възприеме по-гъвкава стратегия за борба с коронавируса.

 

Да разшири значително обхвата на тестване, фокусирайки се върху различни социални и рискови групи, за да придобие реална информация за картината в страната и да действа целенасочено.

 

Фокусирането върху коронавируса не трябва да възпрепятства достъпа до здравеопазване на хронично болните и спешните случаи, посочи президентът.

 

Investor.bg

Коментари

Новини Варна