Лепенка - ваксина ще ни спаси от коронавируса?
Откритието е на учени от университета в Питсбърг
Публикувана: 5 Apr 2020 | 9:08

Лепенка - ваксина с дължина сантиметър и половина ще спаси света от безмилостния коронавирус – смятат учени от факултета по медицина към Университета в американския град Питсбърг, чиито ръководител е професор Андреа Гамбото, съобщава „Монитор“.

 

Той е роден в южния италиански град Бари, завършва медицина в родината си и от 25 години работи в престижния американски храм на науката. И именно там създава през 2003 г. в тясно сътрудничество с известния дерматолог професор Луис Фало първата ваксина срещу връхлетелия по онова време света САРС - тежкия респираторен синдром, по известен като „атипична пневомония“.

Според обясненията на проф. Гамбото пред италиански медии, на практика лепенката е многоцелева микроинжекция, осъществявана чрез вградените на повърхността й 400 миниатюрни игли с дължина 0,5 мм и широчина 0,1 мм. „Тези почти невидими с просто око инжекции – казва ученият, - са заредени с протеина „Spike”, от който са формирани приличащите на чадърчета остриета на „Sars-CoV-2”, служещи му за проникване в клетките“.

 

Тоест въпросният белтък е ключът, който коронавирусът използва, за да влезе в клетката и ако го блокираш – можеш да пресечеш пътя на готовата за опустошения напаст. А когато лепенката бъде залепена за бисепса или рамото, микроиглите се забиват в кожата, където започват бавно да се разтварят и да освобождават бавно и равномерно белтъка “Spike”.

 

В този момент имунната система на организма си дава сметка, че в нея е проникнал враг – чужденец и започва да произвежда възпиращи го антитела. Времето за набавянето им в достатъчно количество е 2-3 седмици, като след това според професора- италианец „ключовете“ на коронавируса ще бъдат със сигурност „изпочупени“ от новосформираната „защита“, а инфекцията – спряна още в зародиш.

 

Според Андреа Гамбото лепенката – ваксина вече е била изпробвана върху плъхове, като е дала много добри резултати. Тези дни започва тестването й върху хора и ако положителният ефект се потвърди, ще бъде започнато масовото й производство.

 

За нейното приложение в практиката, предшествано от издаването на изискваните в САЩ куп разрешителни, обаче ще бъде нужна поне година.

 

Ама със специалната благословия на санитарните власти това може да се случи и за 5 – 6 месеца, успокоява феновете си из Апенините проф. Гамбото.

 

Dnes.bg

Коментари ( 0 )