IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
11:18 | 7 април 2020
Обновен: 15:15 | 25 април 2024

Проф. Евгени Станимиров: Няма сценарий, при който цялата икономика да страда

Експертно мнение на ректора на Икономическия университет във Варна

По материала работи: Борис Проданов
Проф. Евгени Станимиров: Няма сценарий, при който цялата икономика да страда

В развитието на всяка криза има обикновено три сценария - песимистичен, оптимистичен и реалистичен. Това заяви пред БНР във Варна ректорът на Икономическия университет проф. Евгени Станимиров.

 

Той коментира първия доклад на Института по пазарна икономика по повод развитието на икономическата ситуация след кризата с COVID19 в морската столица.

 

В доклада, представен от Община Варна се твърди че има потенциална заплаха за 25 000 работни места, което означава 11,4 % безработица, каза проф. Станимиров. Според него този сценарий е твърде песимистичен и не би се случил, но това зависи от скоростта, с която се развива тази пандемия, кога ще обърне посоката, как ще интервенират различните институции. „Ето един сценарий какво движи кривата или геометрията на шока. При условие че банковите институции не се активират достатъчно и капиталовата поддръжка не расте, тогава много работещи ще напуснат пазара, уменията постепенно ще се изгубят, производителността би била ниска и шокът би се превърнал в структура.

 

Начинът, по който се действа в случая на национално ниво не показва такъв сценарий, напротив, имам предвид всички действия, които се предприеха спрямо пазарните играчи. Съотношението 60/40 малко хора го възприемат и тук вече опираме до психологически, етични и пазарни съображения, а отчасти и нормативни. Защото има бизнеси, които наистина не могат да си позволят лукса дори в рамките на един месец да поемат този товар, но има предприемачи, които работят в няколко бранша и ако единият от тези браншове страда, това може да бъде поето от маржовете на печалби, които се реализират в другите браншове.

 

Няма такъв сценарий, при който цялата икономика да страда, независимо от това, че всичко е скачени съдове. В тази връзка моят апел е когато говорим за икономика и икономически въздействия да не разсъждаваме вземайки един показател. Пиковете се установяват единствено и само след като те са приключили. До тогава всичко е в лоното на прогнози, сценарии и предположения“, посочи ректорът на Икономическия университет в морската столица.

 

 

Коментари

Новини Варна