IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
15:49 | 20 май 2020
Обновен: 01:33 | 20 април 2024

КЕВР проверява ВиК-Варна за замърсяване на варненския залив

Търсят дали през периода на аварията в месечните фактури на потребителите от „Аспарухово“ и „Галата“ е начислявана услугата „пречистване на отпадъчните води“

По материала работи: Слав Велев
КЕВР проверява ВиК-Варна за замърсяване на варненския залив

Комисията за енергийно и водно регулиране започна проверка на „Водоснабдяване и канализация-Варна“ ООД, след като се самосезира по медийни публикации за замърсяване на Варненския залив с отпадъчни води, в резултат на скъсан подводен напорен тръбопровод, съобщи БГНЕС.

 

В публикациите се твърди, че изтичането на отпадъчни води в залива продължава от 20.08.2019 г., но до момента ВиК операторът – „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД не е предприел действия за неговото отстраняване, както и че „продължава да начислява на над 27 хиляди жители на район „Аспарухово“ и кв. „Галата“ такса „пречистване на отпадъчни води“, което на практика не извършва“, съобщават от КЕВР.

 

Комисията счита за необходимо да припомни, че всички ВиК системи и съоръжения на територията на област Варна са публична държавна или общинска собственост и тяхната експлоатация и управление е възложена от Асоциацията по ВиК (обединяваща държавата и общините) на „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД, с 15-годишен договор.

 

Въз основа на това КЕВР изиска в 7-дневен срок ВиК операторът да представи изчерпателна информация за датата на възникване на аварията, както и данни по месеци за количествата постъпили отпадъчни води на входа на пречиствателната станция.

 

Дружеството следва да посочи също дали подводният напорен тръбопровод е предаден за експлоатация на ВиК оператора и какъв е неговия гаранционен срок.

 

Изрично е изискано ВиК операторът да информира Комисията дали през периода на аварията в месечните фактури на потребители от квартали „Аспарухово“ и „Галата“ е начислявана услугата „пречистване на отпадъчните води“.

 

След като исканата информация бъде получена Комисията ще прецени по-нататъшните си действия и ще оповести публично своето становище.

Коментари

Новини Варна