Православната църква почита паметта на Св. Св. Константин и Елена
Днес празнува и едноименият курорт край Варна
Публикувана: 21 May 2020 | 8:06

Днес Източноправославната църква чества едни от най-ревностно почитаните свети равноапостоли Константин Велики и света Елена, неговата майка. Празникът в България е последният от пролетните празници. Днес в някои места, предимно в Югоизточна България, се танцува върху жарава (нестинарство). Според някои историци, обичаят е свързан с езически ритуали, запазили се от времето на траките. Въпреки че нестинарите играят върху жаравата с икона на св. Елена и св. Константин, обичаят никога не е признат от църквата. 


Днес имен ден празнуват всички, които носят името Елена (означава - факел), Ели, Елка, Койчо, Константин (означава - твърд), Коста, Костадин, Костадинка, Динко и други. Честит празник на всички именици!


Денят на Светите Равноапостоли Константин и Елена е празник и на едноименния курортен комплекс край Варна, който тази година празнува 112 годишнината от основаването си. Припомняме, че именно к.к. „Св. Константин и Елена“ е най-старият роден черноморски курорт.

Празникът тази година ще бъде отбелязан с литургия, дигитално издание на книгата „110 години Св. Св. Константин и Елена – Морска и СПА дестинация“ и онлайн изложба.

 

Традиционната литургия и водосветът в двора на манастира „Св.Св.Константин и Елена“ ще започне в 8,30 часа.

 

По случай тържествения ден ще бъде издадена онлайн книгата „110 години Св. Св. Константин и Елена – Морска и СПА дестинация“ и ще бъде представена дигитална изложба на снимки от миналото и настоящето на курорта. С атрактивни промоции ще зарадват своите посетители обектите в курортния комплекс и ще отбележат старта на туристическия сезон.

 

Дигиталното издание на книгата, специалната оферта и виртуалната изложба могат да бъдат открити на сайта https://visitstconstantine.bg/online-izlojba.

 

21 май е празник още на градовете Пазарджик и Елена, както и на варнеския район "Владислав Варненчик".


По инициатива на ООН на 21 май се отбелязва деня на културното разнообразие. По този повод се организират мероприятия, събития, прояви и концерти, с които се засвидетелства съпричастност, разбиране, уважение и приемане на различните национални култури в името на диалога и развитието между всички нас.

 
Ето няколко идеи за това как може да отбележите Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие:

 

*    Посетете художествена изложба или музей, посветен на други култури;
*    Научете повече за друга религия;
*    Планирайте международна филмова вечер;
*    Слушайте музика от различна култура;
*    Практикувайте спорта, свързан с различна култура (карате, крикет, йога…);
*    Поканете приятел и сгответе традиционни храни.

 

Черно море

 

Коментари ( 0 )