IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
07:51 | 29 май 2020
Обновен: 22:16 | 15 април 2024

"Голямата екскурзия" започва на тази дата преди 31 години

Днес отбелязваме и Международния ден на мироопазващите сили на ООН

По материала работи: Слав Велев
"Голямата екскурзия" започва на тази дата преди 31 години

На 29 май 1989 година, точно в 20 ч. тогавашният генерален секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Тодор Живков отваря границите на страната, като обявява началото на т. нар. „Голямата екскурзия“.

В 20 – минутно изявление, излъчено по националната телевизия и радио, Живков обявява, че отваря границите на страната за всички, които не се чувствуват българи и не приемат България за своя родина, като призовава това да направи и Турция.

Думите на тогавашният първи стимулират масовото изселване на български турци през следващите месеци. Започва „Голямата екскурзия”, когато след призива на Живков, на 3 юни турската страна отваря границата си с България. След невиждания поток от емигранти Турция разбира, че няма да успее да се справи с вълната изселници и на 21 август затваря границата си. За 3-те месеца, в които трае Голямата екскурзия, България напускат между 300 и 360 000 турци. Още преди Живков да бъде отстранен от власт и преди да е изтекъл срокът на издадените им тримесечни визи, около 40 хиляди се завръщат в България. До края на 1990 г. в България се завръщат над 133 000 от изселниците, а в Турция остават 212 000. 
 

Днешният ден обявен за празник на градовете Асеновград и Горна Оряховица.
 

В световен план, днешната дата е обявена за Международен ден на мироопазващите сили на ООН. По този повод, по-късно в предаването ще Ви срещнем с един варненец – екс.-рейнджър, участвал в първата мироoпазваща мисия на Българската армия в Камбоджа, в началото на 90-те години на миналия век. 

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна