Изтеглиха тема №18 на матурата по БЕЛ
Близо 49 000 зрелостници се явят днес на задължителния изпит
Публикувана: 1 Jun 2020 | 7:50

Изпитният вариант, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература, беше изтеглен публично малко преди 7 часа, предаде "ДЕНС.bg". Тема 18 за интерпретативно съчинение беше изтеглена от журналист измежду 11 милиона комбинации.

 

Близо 49 000 зрелостници ще се явят днес на задължителната матура - по български език и литература. Училищата, които ще посрещнат зрелостниците, вече са дезинфекцирани и запечатани.

 

Изпитът ще започне в 9 ч. Матурата ще се проведе в 722 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение.

 

Не се очаква проблем с броя на квесторите. Резултатите от изпита ще станат ясни до 15 юни.

 

Министърът на образованието Красимир Вълчев уточни, че носенето на маски и ръкавици за учениците не е задължително по време на изпита, но на входа ще бъдат връщани тези, които имат висока температура.

 

За полагане на изпита зрелостниците трябва да носят със себе си документ за самоличност, служебна бележка, както и химикал, който пише в черен цвят.

 

Заради коронавируса в училищата, където ще се провежда матурата, ще се избягват струпвания. В сградите зрелостниците ще влизат с маски или шлемове и по желание - с ръкавици. На входовете на учебните заведения младежите ще преминават през дезинфекционен филтър. Там ще бъде измервана телесната им температура.

 

В изпитните зали разстоянието между зрелостниците ще е не по-малко от 1,5 метра. В зависимост от големината на залите учениците ще са от 6 до 15, а ако матурата се провежда във физкултурен салон - и над 15.

 

18 ученици от този и предходни випуски ще се явят на 27-ми и 28 август на изпит, тъй като са под карантина. За разлика от други години, сега изпитът ще започне с час по-късно от обичайното – в 09:00 часа. Целта е учениците да имат време да намерят местата си в залите и да се настанят спокойно.

 

Още образователни новини ще намерите на "ДЕНС.bg"

Коментари ( 0 )