IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Избрано
12:59 | 26 юни 2020
Обновен: 00:39 | 25 април 2024

38 дрогирани спипани от началото на годината по пътищата във Варненско

90 на 100 от тях са на възраст между 18 и 30 години

По материала работи: Слав Велев
38 дрогирани спипани от началото на годината по пътищата във Варненско

38 шофьори са хванати зад волата на своите автомобили във Варненско от началото на годината, отчитат от КАТ.

 

Тенденцията от последните години е за увеличаване на случаите на дрогирани шофьори. Това разкри пред dnews.bg Главен инспектор Петко Камбуров, началник на сектор Пътна полиция към МВР-Варна. 

 

В над 90 на сто от случаите дрогираните шофьори са на възраст между 18 и 30 години. Такъв тип водачи са лесно разпознаваеми поради признаците, които показват при спиране за проверка. Пътните полицаи във Варна пък са преминали специално обучение, за да разпознават дрогираните зад волана, обясни главен инспектор Камбуров.

 

Спипаните дрогирани шофьори най-често са под въздействието на марихуана. На второ място са  амфетамините и метамфетамините, посочи шефът на варненските катаджии. 

 

Варненската полиция разполага с анализатори, които откриват 7 вида наркотици и техните аналози - амфетамини, метамфетамини, бензодиазепини, кокаин, метадон, опиати и канабис.  А тестът за дрога може да бъде положителен и няколко дни след употребата на наркотичното вещество. 

 

Статистиката показва, че около 1 % от катастрофите с пострадали хора са причинени от дрогирани водачи. 

 

Данните на Пътна полиция бяха изнесени по повод старта на кампанията „Последната магистрала“ срещу шофиране след употреба на наркотични вещества. Кампанията  се провежда в рамките на инициативите по повод 26 юни – Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици.

 

Основната цел на кампанията е информиране на обществото за рисковете при шофиране след употреба на наркотици и повишаване на чувствителността към проблема. Организатори са дирекция „Превенции“, Община Варна и Общинският съвет по наркотични вещества. 

 

За нуждите на кампанията са разработени и отпечатани различни превантивно-информационни материали – плакати, флаери, ароматизатори, стикери и силиконови гривни с послание. Те ще достигат до гражданите и гостите на града чрез партньорите в кампанията – районните полицейски управления и сектор „Пътна полиция“, районните кметства и бензиностанции. Кампанията ще продължи до 31 юли.

Коментари

Новини Варна