80% от заразените с COVID-19 са само носители
Здравната ни система е добре конструирана, смята бившият директор на "Пирогов"
Публикувана: 6 Jul 2020 | 9:43

Броят на регистрираните случаи на COVID-19 се увеличи шоково през последните седмици у нас. Правителството на този етап няма да затяга мерките за ограничаване на вируса. Отговорността е на обществото и личната отговорност на хората. Ще могат ли лечебните заведения да реагират на голям брой пациенти?

 

Бившият директор на болница "Пирогов" - доц. Спас Спасков, заяви пред "България сутрин", че голяма част от установените случаи на коронавирус са само носители.

 

"80% от хората са само носители, те не боледуват. Само 20% от тях проявяват симптоми, а 5% са в тежко състояние. Това не е толкова трагично, освен за конкретните хора", посочи той.

 

"Трябва да забележим, че се увеличава страхотно много и броят на изследванията. Между 3% и 7% от проведените изследвания откриват носители на COVID-19. Това е стабилно състояние", обясни той пред Bulgaria ON AIR.
 

 

Доц. Спасков подчерта, че спазването на мерките е важно.

 

"Здравната система беше относително подготвена в началото. Посрещнахме инфекцията като много опасна, оказа се, че не е толкова. Имаше стремеж хората да се уплашат, но те видяха, че не е толкова страшно и вече не вярват на лошите предсказания.

 

Истината много често е по средата. Познанията ни са рехави обаче и е по-добре е да се предприемат по-сериозни мерки", изтъкна той.

 

Здравната ни система е добре конструирана и може да издържи на голям брой пациенти, смята бившият директор на "Пирогов".

 

"Благодарение на напрежението в системата, видяхме дефектите ѝ. Работехме ден за ден от финансова гледна точка", отбеляза специалистът.

 

Според доц. Спас Спасков гражданите трябва да имат добра и бърза информация за това къде да потърсят медицинска помощ за заболяването, от което се страхуват.

Коментари ( 0 )