IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избрано
13:29 | 6 юли 2020
Обновен: 02:43 | 17 април 2024

Удължават до края на юли извънредната епидемиологична обстановка

Министър Ананиев потвърди, че има положителни проби във ФК "Черно море", но се очакват резултати от новите тестове

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка: Министерство на здравеопазването

Извънредната епидемиологична обстановка се удължава с две седмици и така става до края на юли. Това се прави с цел да се запази възможността министърът на здравеопазването да може да издава заповеди, съобщи Кирил Ананиев.


Освен това се засилва контролът за спазването на ограничителните мерки. Ананиев уточни, че до Областните щабове ще бъде издадена и препоръка да се намалят до минимум масовите мероприятия, защото се наблюдава силно разпростране на коронавируса при провеждането им.

 

Ще издам заповед, с която ще определят страните от ЕС и от трети страни, чийто граждани ще могат да влизат у нас, но ще бъдат поставени под карантина от 14 дни, каза още той.

 

Ананиев е категоричен, че засега не се налага да се засилват мерките, но ако се наложи и това ще стане. Той съобщи, че българският екип е много близо до откриване на лекарство срещу коноравируса.

 

Шефът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов уточни, че през май е стартирало клинично изпитване с лекарствения продукт. До момента за него са набрани 30 пациенти. Изпитването се провежда в 9 болници в България.

 

Здравният министър съобщи, че е назначил проверка във връзка с починалия лекар от Спешна помощ – София, след като близък на медика изнесе информация, че му е била отказана линейка. Министърът потвърди, че има положителни проби във ФК "Черно море", но се очакват резултати от новите тестове. Според слуховете първата проверка е показала минимум 7 заразени.

 

Четирима футболисти от „Царско село“ също са с положителни проби за коронавирус.

 

Ако този процес се задълбочи, е възможно да се играят мачове без публика, предупреди Ананиев.

 

Още новини на Dnes.bg

Коментари

Новини Варна