IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
10:10 | 7 юли 2020
Обновен: 14:55 | 23 април 2024

Станали сме по-агресивни и тревожни в коронакризата

Истината е, че семейството не е в отлична форма

По материала работи: Слав Велев
Станали сме по-агресивни и тревожни в коронакризата

"Станахме по-тревожни по време на пандемията. Агресията и насилието обаче не са резултат от тази криза, а са резултат от провал на социализацията. Винаги коренът е в семейството“, коментира пред бТВ социалният антрополог Харалан Александров, предаде "Стандарт".

 

„Агресивните млади мъже израстват в семейства с провалени родители или отсъстващи бащи. Там, където авторитетите са провалени и няма удържащата функция на бащата, момчетата подивяват, защото трябва да наложат лидерството си. Децата започват да се насилват. Тръгват да утвърждават лидерството си по най-примитивния начин“, каза още той.

 

По думите му все повече родители живеят разделени и все повече майки си гледат децата сами.

 

„Истината е, че семейството не е в отлична форма. Тогава е важна ролята на социалните работници. Една силно подценена професия и много важна, която се появява там, където природните механизми, а именно семейното възпитание, не са сработили добре“, каза още социалният антрополог.

 

Проф. Калин Гайдаров - криминален психолог - коментира, че страхът и тревожността са по-високи по време на пандемията и това повишава риска от конфликти.

 

„Когато липсва рамка на контрол, може да се изроди в подобен тип действия“, допълни той.

 

„Освен контрола, трябва да заложим и върху това да се създаде вътрешен психологически момент, през който самите те да осъзнаят смисъла на собственото си поведение като неправомерно и нехуманно и да имат вътрешните възможности да се справят със собствения си проблем“, на мнение е проф. Гайдаров.

 

Коментари

Новини Варна