IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Избрано
15:46 | 11 юли 2020
Обновен: 00:00 | 25 март 2024

Теглят заем, за да спасят общинския градски транспорт във Варна

Дружеството има задължения от 5 млн лв само към НАП

По материала работи: Слав Велев
Теглят заем, за да спасят общинския градски транспорт във Варна

Общинска фирма „Градски транспорт” Варна ЕАД ще вземе заем от Българската банка за развитие за да плати задълженията си към НАП. След като изчистим задълженията към приходната агенция, общинският превозвач, ще може да кандидаства по мярка 60/40. Това каза в предаването „Позиция" на Радио Варна председателя на ПК „Транспорт” Венцислав Сивов. Така той потвърди думите на общинския съветник Стела Николова, казани в ефира на предаването преди седмица, че фирмата в момента няма възможност да кандидства по тази схема. И още за задълженията на превозвача:

 

Венцислав Сивов: Фирмата има пет милиона лева към приходната агенция, три милиона лева към доставчици на гориво и други задължения към различни контрагенти. Дори и да не спазим някой срок, имам уверението и на председателя на ПК "Финанси и бюджет" и на председателя на общински съвет, естествено и със знанието на кмета на Варна да се даде безлихвен заем от общината към превозвача, а той да бъде върнат със заем от Българска банка за развитие.

 

"Позиция"- Това няма да е първия заем даден от община Варна?

 

Венцислав Сивов: Да, така е, но ще направя всичко възможно като председател на комисия транспорт да кандидастваме по тази мярка (бел. ред - 60/40). Да не забравяме, че общинския превозвач не спря своята дейност по време на карантината.

 

Заради Ковид кризата и празните курсове които извършваше градски транспорт по време на карантинния период, фирмата има нереализирани приходи между 3 и 4 милиона лева, каза още Сивов. Според него обаче градски транспорт изпълнява социална функция и цената на билета няма да бъде увеличавана, въпреки задълженията и липсата на приходи."Ако гледахме печалбата, щяхме да вдигнем цената на билета"- каза още Сивов.

 

Председателят на транспортната комисия Венцислав Сивов каза, че след гласуване на транспортната схема, която вероятно ще се случи на следващото заседание на комисията, загубите на фирма "Градски транспорт" няма да са в настоящите размери. "Загубите на предприятието всяка година са в рамките на 3 милиона лева, това показват годишните отчети. Трябва да кажем обаче, че и всяка година заплатите на работещите там се увеличават с 10%". По негови думи това доказва, че градски транспорт оптимизира добре своите разходи.

 

Кондукторите продаващи билетчета ще отпаднат, но няма да бъдат съкратени, а преназначени с нова функция- контрола. По тази линия ще бъдат направена оптимизация на разходите, тъй като възнаграждението им ще бъде поето от ОП „Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение“ (ТАСРУД), каза още Сивов. По думите му, те няма да продават билети, а ще контролират продажбата на билети от машините.

 

На въпрос, дали се мисли по разрешаване на казуса, много пътници по едно и също време се редят пред единствената машина за продажба на билети в автобуса, председателя на комисия транспорт каза, че се обсъжда и се говори как да бъде решен проблема. Той обеща и че машините по спирките, ще работят на 99%, но не се ангажира с конкретни срокове кога ще се случи това.

 

Венцислав Сивов каза, че е дал задание, да се изчисли какъв ще е разхода на фирмата, за разкриване на нощна автобусна линия, по едно или две направления. Обещанието е, тя или те, да бъдат целогодишни. Аргументът е, че в синя зона има много работещи хора които не могат да отидат на работа с автомобилите си, а остават до късно в офисите.

Коментари

Новини Варна