IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
08:20 | 12 юли 2020
Обновен: 00:01 | 25 март 2024

Втора поредна вечер на протести в страната (СНИМКИ)

Днес варненци отново ще се съберат да изразят недоволството си срещу управлението на държавата

По материала работи: Слав Велев
Втора поредна вечер на протести в страната (СНИМКИ)

Втора поредна вечер на протести в страната. Протести имаше в повечето големи градове на държавата. Във Варна хиляди се събраха да изразят недоволството си срещу управлението на страната.

Граждани се събраха пред сградата на община Варна със скандирания "Оставка" и "Мафия", и "Мутрите вън". Сред протестиращите могата да бъдат разпознати и политически фигури от Варна. Множеството блокира движението на кръстовището пред сградата на общинската администрация, а след това се понесе в посока Севастопол, където бе спряно от служителите на реда за кратко, а после продължи към входа на Морската градина. Варненци спряха пред сгардата на т.нар. Шах дом, скандирайки "Протестът е за вас".

Могат да бъдат видяни плакати с надписи - "Мафията вън". Протестиращите промениха курса и тръгнаха по бул. "Княз Борис"I,в посока центъра. Недоволните са предвождани от няколкометров национален флаг, носен от десетина.

 

Мнозина са с маски, в това число и униформените служители на МВР, които охраняват шествието. Общото впечатление е, че хората се стремят да спазват дистанция помежду си.

 

Шествието достигна до площад "Независимост" и се отправи към Катедралния храм "Св. Успение Богородично", а след това тръгна към Аспаруховия мост. Полицията бе обазрувала шпалир и ескортира протестиращите. От там протестиращите тръгнаха в обратна посока към центъра на морската столица.

 

 

След повече от 2 часа, протестът във Варна приключи. Хората се разделиха с уговорката, че днес ще се съберат отново, по същото време.

 

Без груби нарушения на обществения ред завърши и третият ден от протеста на жълтите павета в София.

Първоначално демонстрантите се събраха около 19:00 ч. в "триъгълника на властта" на жълтите павета. Малко по-късно те тръгнаха на шествие по бул. "Цар Освободител", преминаха покрай сградата на парламента, където се задържаха известно време и продължиха към Орлов мост, като го блокираха за кратко. След това се насочиха към ул. "Гурко", спряха се пред сградата на Министерство на вътрешните работи, където изразиха своето недоволство, и се върнаха пред Министерски съвет.

 

Напрежението за кратко се повиши след 21:00 ч., когато двама полицаи пострадаха от хвърлени стъклени бутилки и бомбичка. Единият е с обгаряния, другият е с по-леки наранявания. Двамата ранени са без опасност за живота, но ще останат за наблюдение в неврохирургията на "Пирогов", съобщиха от лечебното заведение.

 

След 23:30 ч. полицаите свалиха щитовете си, а протестиращите ги аплодираха. После хората постепенно се разотидоха.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна