Ремонтът на авариралата тръба във Варненското езеро няма да приключи в срок
Забавянето се дължи на проекта за удълбочаване на плавателния канал, оправдават се от общината
Публикувана: 30 Jul 2020 | 14:24
Снимка: Община Варна

Ремонтът на авариралата тръба във Варненското езеро ще се забави и няма да приключи в срока, който беше обявен предварително, съобщи в интервю за Предаването „Зала Пленарна” по Дарик зам.-кметът на Община Варна Христо Иванов.

 

Строителните дейности започнаха в края на месец май и по график трябваше да приключат за 45 дни. Забавянето се дължи на проекта за удълбочаване на плавателния канал, свързващ езерото с морето, който се изпълнява в момента.

 

„Старият тръбопровод вече е изваден, а новите тръби са доставени и заварени. отлети са утежнители, направени са траншеите от южната и от северната страна извън фарватера. Изчакваме „Пристанища инфраструктура” да изпълни удълбочаването на канал 1, за да може да се продължи с изкопаването на траншеята в частта на фарватера”.

 

Нивото на канала ще бъде прокопано до минус 14 метра, а новият тръбопровод ще бъде на дълбочина 21 метра. Според Христо Иванов няма риск да бъде закачен от преминаващ кораб, както се случи със старата тръба. 

 

„Докато се извършва ремонтът отпадъчните води на кварталите „Аспарухово” и „Галата” преминават през канално-помпената станция и се пречистват механично. В момента те са заустени и се изливат във Варненското езеро. Ситуацията е както преди 2011 г.”, добави Христо Иванов.  

 

Новият тръбопровод ще има 8 години гаранция. След приключване на ремонтните дейности Община Варна ще заведе дело за възстановяване на сумата срещу фирмата SFELINOS S.A., изградила предишния тръбопровод. 

Коментари ( 0 )