IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
18:17 | 1 август 2020
Обновен: 21:02 | 25 април 2024

Партенка за черна магия във Варна подлуди мрежата

В една от известните градски фейсбук групи се появи лична история на жена за заровени снимки на цял клас и децата им в местен гроб

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Фейсбук

Фалшивите профили, създадени с користна цел от някой потребители, набират все по-голяма популярност в социалните мрежи. В ход е широко застъпен не само политически и чист маркетинг, но троловете успешно се превръщат в част от алгоритъма, по който работят съвременните медии онлайн.

 

Тролове - митичните същества в мрежата

 

Интернет троловете стават все по-изобретателни, за да пласират умело платените си послания, те използват все повече нови и все по-подли трикове за заблуда на алгоритъма на Фейсбук, а именно за публикуване на информация в повече групи, за по-добро позициониране в търсачката на глобалната мрежа.

 

Те вече печелят доверие, спрителяват се и разбира се пускат фалшиви новини.

 

Бързината за предаване на информация днес е особено важна, в съвременния начин на живот, при който в джоба си държим връзка нон стоп с милярди хора и трильони тролове в цял свят.

 

Така редица сайтове и сатчета приемат тази иформация за чиста момента и фалшивата новина става истинска, а като кажат че сестра ти е ......, върви разправяй, че нямаш...

 

Та да си дойдем на думата. В една от най-разпространените варненски групи "Забелязано във Варна" се появи партенка с личната история на интернет потребителя Sasha Yankova:

 

"Привет група! Нищо странно ми се случи днес. Бяхме на гробища при баба и дядо. Като копнах леко с теслата, колкото да мога да закрепя свещите, от нищото изскочи това от първата снимка. Разкъсах черния конец-имаше тесте от снимки, някои явно изрязани, други като от лош принт. Както се вижда, на най-различни хора, вкл.и деца. Никого от тях не познавам. Баба и дядо са покойници отдавна, не мисля че тая гнус е насочена към нас и мисля че е от скоро там. Някой има ли идея какво е, с каква цел? Изгорихме всичко в метална кутия, щото единственото, което ми е ясно е, че не е за доброто на някого..Какво мислите? Някой сблъсквал ли се е с подобно нещо и нещо друго трябва ли да се направи?"

 

 

Така поднесена тази информация предизвиква веднага сензация и за по-малко от два часа увлича в дискусия стотици. Това от своя страна предизвиква интерес на някой онлайн медии, които вземат на готово сензационна информация за заровени снимки на цял клас с магия за смърт не само на тях, но и на децата им.

 

"Това е копанарска магия за смърт, заровили са я в стар гроб за да умират тези хора или човек бавно и мъчително, ужасни хора има. Не е трябвало с голи ръце да я пипате наистина. Хора от моето семейство им беше направено такава магия и наистина имаше поражения така че шега с такива неща не бива. Обърнете се към хора които рабират от тези неща за да ви кажат дали не ви е засегнало тази зла енергия от това и вас", пише веднага запознат с вещерството потребител.

 

М. Йорданова забелязва: "Едната снимка сякаш е на цял клас. Май нЕкоя лелка бая са я смилали от подигравки и бой в даскало и още си ближе травмите от детството.

 

Константин Неделчев съветва: Разпитайте хора, които посещават съседни гробове дали и при тях има заровени снимки или предмети.

 

Ако е така сигнализирайте в полицията. Така наречената Черна магия се "прави" със заравяне на различни предмети в гроб, примерно торби с лук, набодени с карфици кукли, конци и прочие. По тази аналогия мога да предположа, че хората от снимките са покойници, а само една от тези снимки е на жив човек...! Разсъждавам според това, което прочетох преди малко в мрежата!"

 

Някой по-наблюдатели забелязват, че на смимките са чужденци, ко увлечени вече от по-предишните коментари не се сещат, че е измама, а влизат още по-навътре в конспиративните теории, като отбелязват този факт с недоумение, но веднага са контрирани от някой реалисти, че по-това си личи измамата.

 

Така или иначе колелото вече се е завъртяло и след седмица-месец-години тази информация ще проължи да живее в световната интерент мрежа, както е дошла и до Варна и никой няма да помни как и от къде е тръгнала.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна