10 млн.лв. дават глътка въздух на туроператорите
Парите са по линия на пилотен проект
Публикувана: 3 Aug 2020 | 13:59
Снимка bTV

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов и представители на Обединение "Бъдеще за туризма" дадоха брифинг в Министерството на туризма. В събитието от името на обединението участваха Павлина Филипова и Емил Абазов.

 

Преди седмица обединението поиска среща с премиера Борисов за предотвратяването на масови фалити на туроператорите. Днес министър-председателят се е срещнал лично с представителите на обединението.

 

"Обединението настояваше за откриване на грантови схеми за осигуряване на социални схеми за запазване и стимулиране заетостта в сектора. Вече имаме разписан пилотен проект за около 10 млн. лв. и още в петък той беше подаден в Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Очакваме оторизация и одобрение от Комитета по наблюдение", заяви министърът на туризма Марияна Николова.

 

Според нея тези пари са "незабавната глътка въздух, която е особено важна за туристическите оператори и за туристическите агенти". Вече има и подготвени критерии за кандидатстване за този ресурс.

 

Във възможно най-кратки срокове желаещите ще могат да подават искане в Министерството на туризма за директно финансиране, като обемът на тези средства не може да надвишава 10% от оборота от предходната година.

 

Очаква се схемата да заработи още през август, като тя ще бъде в режим на де минимис, държавна помощ или т. нар. пилотна схема в зависимост от критериите, които ще бъдат одобрени.

 

Министър Николова обяви, че екскурзоводите не попадат в икономическите дейности по тази мярка. За тях се предвиждат социални мерки за подпомагане на работата им.

 

Лъчезар Борисов каза, че Министерство на икономиката подкрепя всеки един от браншовете в българската икономика и туризмът е един от най-засегнатите браншове.

 

Договорили сме се от ОП "Иновации и конкурентоспособност" ще пренасочим 10 млн. лв. към Министерство на туризма като директен бенефициент, което след това ще менижира тази процедура. Ще направим да няма субективизъм, а да има ясни критерии и много бързо да бъдат усвоени тези средства. Това е една пилотна схема, с която ние предвиждаме да спестим 2 месеца от процеса на кандидатстване, каза министърът на икономиката.

 

Той каза, че подкрепя напълно вицепремиера по отношение на екскурзоводите. Там трябва да търсим социална мярка, защото това не попада в обхвата на ОП "Иновации и конкурентоспособност", каза Лъчезар Борисов.

 

Министърът призова бенефициентите, които има съмнения за нередности, да подават своите сигнали на обявената гореща линия или имейл адрес. Основен приоритет е публичност и прозрачност, каза министърът на икономиката.

 

Министър Николова допълни, че кандидатстването ще бъде при облекчен режим, при избягване на всякаква "регулаторна или административна тежест", включително бързи срокове за кандидатстване, няма да има никаква възможност да бъдат ползвани посредници и консултантски услуги, съобщава БНТ.

Коментари ( 0 )