IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
09:20 | 4 август 2020
Обновен: 05:02 | 19 март 2024

Село край Варна – сред най-страховитите у нас. Вижте Топ 5!

Духове бродят в прокълнато село

По материала работи: Слав Велев
Село край Варна – сред най-страховитите у нас. Вижте Топ 5!

Има места в България, за които страховитите легендите се предават от поколение на поколение. Тези места се славят като най-призрачните и прокълнати в страната ни, пише "Стандарт". Неведнъж са били обект на изследвания, а жителите им и до днес са преследвани от журналисти и авантюристи, за да разкажат за страшните си преживявания. Ето петте най-интересни от тях:

 

1. Дяволът се оглежда в Арда

Една оптична илюзия кара всеки да замръзне от ужас, заставайки пред Дяволския мост над река Арда. Вгледайте се в централния свод на моста - камъкът под него и отражението му във водата. Завъртете мислено картината вертикално и ще видите образа на Дявола в основата моста. Как той е бил построен така, че да се вижда точно това изображение, остава загадка. Единственото й обяснение са легендите. Според една от тях дълго време никой не можел да построи мост над буйната река Арда на мястото, където се намира Дяволският мост днес. Амбициозен млад майстор обаче се нагърбил със задачата. Тайната как да построи брод над реката му разкрил самият Дявол, но му поставил условие. За да бъде мостът здрав и вечен, младият майстор трябвало да изобрази лика на Сатаната така че той да остане едновременно видим и невидим. Майсторът изпълнил задачата - образът на дявола при оптическата илюзия се вижда само през определено време от деня, когато слънцето е високо в небето.
Друга притча разказва, че турци гонели българска девойка, но когато тя минала по моста, на тях им се сторило, че виждат Дявола под него, затова се отказали да я гонят и тя се спасила. Трето предание гласи, че в един от камъните личи отпечатък от стъпката на Дявола, останал там след една от неговите разходки по моста. Ако се вярва на този мит, Дяволският мост и мястото около него носи нещастие и смърт на всеки, дръзнал да се доближи.

 

2. Търсачите на Бастет маскирани като кинаджии

Една от най-мистериозните истории, свързани със Странджа планина, е тази за египетската богиня Бастет, която според последната си воля е погребана в подножието на най-високия връх на планината. Това е станало преди повече от 2000 години по време, когато Странджа е била свещена планина на траките. Според преданията Бастет е била божествена принцеса с човешко тяло и глава на котка. Иманяр твърдял, че има  карта с мястото на гробницата на Бастет в Странджа и даже посочил точната скала в местността Седлото - между върховете Голямо и Малко Градище, близо до границата с Турция. Местните хора разказват, че космически светлини и холограмни образи се явяват на скалата в нощта срещу Гергьовден. Най-голямата тайна на Странджа е свързана със секретното проучване, организирано от Людмила Живкова в началото на май 1981 г. Информацията за него и до днес е оскъдна и звучи като поредна серия на историите с Индиана Джоунс. Още повече, че подбраният от Людмила "изследователски екип", пристигнал в Малко Търново под прикритието, че снима филм за границата. Събрал очите на местните хора като слязъл тържествено от "Алфа ромео" с австрийски номер. Екипът включвал племенницата на Ванга Красимира Стоянова, зам.-директора на "Културно наследство" Кръстю Мутафчиев, приближен до Людмила и трима верни комунисти от Малко Търново - партийния шеф Илия Петков, зам.-председателя на Граничния отряд на заставата, разузнавача Стоян Балкански и механика на мина Странджа, геодезиста Георги Пантов. И тримата отдавна са покойници. Балкански обаче разказвал приживе, че изследователите носели чертежи на небесни тела и няколко дни чакали пълнолуние на определено място в землището на Градището, за да наблюдават мистериозно явление. Самият той видял сияние, приличащо на човек с брада и дълга коса. С внезапната смърт на Людмила Живкова обаче експедицията била прекратена. А резултатите й обявени за държавна тайна.

 

3. Първото същество спи в дупката до Царичина

Рано сутринта на 6 декември 1990 г. в центъра на село Царичина, което се намира на 30 километра северозападно от София, спират военни автомобили и багер. За няколко часа на мястото е изкопана дупка с дължина 15 метра и дълбочина 2 метра и половина. Селяните дори не подозират, че по заповед на Генералния щаб на Българската армия военните търсят в Царичина гробницата на първото създание на земята. И... извънземен разум. Според друга версия - съкровището на цар Самуил.
Разкопките са провокирани от екстрасенса Елисавета Логинова. Тя получила странни сигнали от извънземна цивилизация, че именно в село Царичина е закопано първото човешко същество, живяло някога на земята.
Дупката в Царичина става секретен военен обект, на който работят само екстрасенси и висши офицери. Те виждат странни летящи обекти, загадъчни светлини и поддържат контакт с извънземните. Не след дълго обаче разкопките са прекратени, а дупката - зарината и капсулована. Какво са открили военните там и до днес остава мистерия. 30 години по-късно едни вярват, че военните са намерили чуждоземния разум, други са категорични: Царичина е най-голямата измама в новата ни история.

 

4. Призраци на сватбари дебнат в Шишенци

Село Шишенци се намира във Видинско и наброява 120 жители. Но кой знае защо 80% от тях са със сини очи. Това село е може би най-страховитото в цяла България. Никой не смее да излезе след 21 ч. вечерта. Всички се заключват и не подават носа си навън до зазоряване. Твърди се, че причината за това е, че всяка вечер по улиците на селото се чуват викове от гласовете на мъже, жени и деца и биене на тъпани. Скептици казват, че това са чакали, но жителите в селото твърдят, че никога не са виждали животните. И споделят  легенда, според която някога сватбари от съседното село тръгнали към Шишенци. По пътя ги нападнали татари и избили всички. Останали само гласовете им, които бродят и до днес.

 

5. Духове бродят в село без църква

Село Цонево се намира на около 40 км от град Варна. Историята разказва, че при основаването му жителите така и не успявали да построят църква върху имота, който им предоставили.
През 1967 г. този имот е преотстъпен на младо семейство. Една сутрин на прелеза при село Султанци семейството било премазано от преминаващ влак.
Следващото семейство, което станало собственик на имота, също починало по мистериозен начин. Докато жънели, се извила лятна буря, след която никой не ги видял живи.
Третият собственик на имота бил учител, който смятал, че може да победи черната прокоба, тегнеща над имота. Той заклал черна кокошка и с кръвта й поръсил цялата земя. Няколко години по-късно обаче починал. Местните вярват, че духовете на починалите все още бродят из селото.
И за да ги успокоят, най-после построили храм - на цар Борис Михаил Покръстител.

 

 

Коментари

соня ( преди 3 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна