Амониевият нитрат: от манна до проклятие за света
Тотална разруха в Бейрут - селитрата поразява като ядрено оръжие
Публикувана: 5 Aug 2020 | 13:03

Амониевият нитрат, за който ливанските власти заявиха, че е причинил пагубния взрив в Бейрут, е кристално вещество без мирис, което обикновено се използва като тор. Но той е и причина за множество промишлени експлозии през десетилетията.

 

Сред тях е тази в завод за торене в Тексас през 2013 г., която уби 15 души и беше обявена за умишлена, както и друга в химически завод в Тулуза, Франция през 2001 г., при която загинаха 31 души, но беше в резултат на инцидент.

 

В комбинация с горивни масла, амониевият нитрат създава мощен експлозив, широко използван в строителната индустрия, но също така и от бунтовнически групи като талибаните за самоделни експлозиви. Два тона от него бяха използвани за създаването на бомбата при атаката през 1995 г. в Оклахома Сити, която унищожи федерална сграда, оставяйки 168 загинали.

 

Ливанският премиер Хасан Диаб заяви, че 2 750 тона амониев нитрат, съхранявани години наред в пристанищен склад в Бейрут, са взривени, убивайки десетки хора и причинявайки големи щети на ливанската столица.

 

В селското стопанство торът с амониев нитрат се прилага под формата на гранули и бързо се разтваря под въздействието на влага, което позволява азотът - който е ключов за растежа на растенията - да се освободи в почвата.

 

Нопри нормални условия на съхранение и без много висока топлина, е трудно да се запали амониев нитрат, заяви Джими Оксли, професор по химия от Университета в Роуд Айлънд, пред АФП.

 

"Ако погледнете видеото (на експлозията в Бейрут), ще видите черен дим, както и червен дим - това е непълна реакция", каза тя. "Предполагам, че е имало малък взрив, който е предизвикал реакцията на амониевия нитрат - независимо дали тази малка експлозия е злополука или умишлено действие.“

 

Това е така, защото амониевият нитрат е окислител - той подсилва горенето и позволява на други вещества да се запалят лесно, но сам по себе си не е много запалим. Поради тези причини обикновено има много строги правила за това къде може да се съхранява: например, той трябва да се пази от горива и източници на топлина.

 

Всъщност много държави в Европейския съюз изискват калциев карбонат да бъде добавен към амониевия нитрат, за да се създаде калциев амониев нитрат, който е по-безопасен.

 

В Съединените щати правилата бяха затегнати значително след нападението в Оклахома Сити.

 

Съгласно стандартите за борба с тероризма например, съоръженията, които съхраняват над 900 килограма амониев нитрат, подлежат на проверка.

 

Въпреки опасностите от него, Оксли каза, че законното използване на амониев нитрат в селското стопанство и строителството го направи незаменим.

 

„Не бихме имали този модерен свят без експлозиви и нямаше да нахраним населението, което имаме днес, без тор с амониев нитрат“, каза тя. "Нуждаем се от амониевия нитрат, просто трябва да обърнем внимание на това, което правим с него", предаде БГНЕС.

 

Страшният взрив в ливанската столица Бейрут отне живота на над 100 души, пострадали са над 4 000 души, а освен това стотици хора остават безследно изчезнали.  Броят на загиналите ще нараства според медиите – изпод развалините всеки час изваждат още и още трупове и ранени.

 

Болниците в ливанската столица са препълнени. Много медицински заведения за сериозно повредени от взрива. Ливанският здравен министър Хамад Хасан нарече случилото се истинска катастрофа.  „Изправени сме пред истинска катастрофа и ни е нужно време, за да оценим степента на щетите“, каза Хасан.

 

Междувременно от посолството на САЩ в Бейрут призоваха тези, които се намират в зоната на експлозията, да останат в закрити помещения и да носят маски – имаше съобщения за изхвърлени токсични газове при инцидента, пише Газета.ru.

 

Взривната вълна е причинила повреди на сгради в целия град, включително и официални резиденции на ливанското ръководство.

 

За силата на експлозията говори и фактът, че фасадата на търговски център, намиращ се на 2 км от епицентъра, е напълно разрушена.

 

Премиерът на Ливан Хасан Диаб заяви, че най-вероятно са се взривили 2750 това амониева селитра или амониев нитрат – взривоопасно вещество, което се използва за производство на торове и на бомби.

 

Огромните запаси от амониева селитра са се съхранявали на бейрутското пристанище от 2014 г., без да се спазват мерките за контрол и безопасност.

 

Ливанският премиер заяви, че е неприемливо подобно съхраняване на опасни вещества и разпореди в рамките на 5 дни да бъде проведено разследване за причините за експлозията.

 

Стотици хора са минавали всеки ден покрай „бурето с барут“, разхождайки се из нощен Бейрут и посещавайки магазините около пристанището.

 

Пристанищната инфраструктура е напълно унищожена – преди експлозията портът можеше да приема годишно 3 000 плавателни съда, там имаше 16 кея и товаро-разтоварни площадки, както и и военноморска база на ливанските ВМС.

 

Службата за национална сигурност на Ливан е започнала разследване заради намиращата се в пристанището на Бейрут амониева селитра още преди половин година, съобщи ливанската телевизия OTV, като се позова на свои източници. Взривоопасното вещество се е намирало на борда на кораб, плаващ под флага на африканска държава – плавателният съд бил изоставен на пристанището от стопаните му заради голям дълг.

 

Губернаторът на Бейрут Маруан Абуд сравни експлозията с американския ядрен удар срещу японските градове Хирошима и Нагасаки през 1945 г. По думите е пострадал половината град.

 

Бейрутски медии сравняват взрива с употребата на тактическо ядрено оръжие.

 

Йорданската сеизмологична обсерватория съобщи, че взривът на пристанището в Бейрут е бил равен по сила на земетресение с магнитуд 4,5.

 

Взривът на пристанището в Бейрут предизвика международни реакции. Израел отхвърли предположенията, че негови военни самолети са нанесли удар по плавателен съд. Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че се е срещнал с генерали, които смятат взрива за атака.

 

Редица световни лидери изпратиха съболезнования за трагедията в Ливан. Това направи и премиерът Бойко Борисов, който заяви: „Шокирани сме от мащабите на пораженията и множеството жертви и ранени вследствие на този трагичен инцидент. Изразяваме своята солидарност с народа на Ливан и готовността ни да окажем съдействие за преодоляване на последиците от трагедията“.

 

 

ВИДЕО от взрива

Коментари ( 0 )