IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
09:30 | 5 август 2020
Обновен: 02:34 | 25 април 2024

Международният ден на бирата е

На 5 август по цял свят се организират бирени партита

По материала работи: Слав Велев
Международният ден на бирата е

Днес тези, които обичат златното питие, наречено бира, празнуват, защото на 5 август е Международен ден на бирата. Денят се отбелязва от от 2007г насам. С всяка изминала година почитателите на пенливата течност организират все повече събития, с които да отпразнуват този ден. Светът рядко се обединява около нещо, но пиенето на бира е едно от нещата, за които човек доказано прави откачени лудории, за да се докопа до поредната бутилка бира.

 

Официалният празник на всички, които обичат бирата е 5-ти август, когато е и международният ден на бирата. На тази дата по целия свят ще се състоят стотици малки и големи бирени партита и всички да се насладят и оценят тази пенлива и така разхлаждаща в жегата напитка!

 

Международният ден на бирата се чества на 5-ти август от 2008 година, като само две години по-късно вече има 102 празненства, посветени на питието. Основан е през 2007 от Джеси Авшаломов, Еван Хамилтън, Аарон Араки, Ричард Хернандез, Тейлър Бъртън и Риланд Хейл. Целта е светът да празнува заедно в името на бирата. Празникът влиза в топ 6 на най-търсените в Google.

 

Избран е месец август, заради топлото си и подходящо време. Тя може да ни донесе прохлада, може да снабди организма с необходимите соли и витамини. През лятото най-продавана е светлата бира, а през зимата - тъмната. Пивото е натурален продукт. 92 процента от съдържанието й е вода, при производството й се използва още малц, хмел и етилов алкохол. Напълно погрешно е да се смята, че съдържа и спирт.

 

Бирата, известна и като пиво, е третата по известност напитка след водата и чая. Тя се слави още като най-консумираното и най-древното алкохолно питие.

 

Сведения за нейното производство и консумация има в писмени документи от 9-о хилядолетие пр. Хр., намерени в Древен Египет и Месопотамия, а химически анализ на находки от Годин тепе в Иран доказва употребата на тази напитка от средата на 4-о хилядолетие пр. Хр.

 

Правенето на бира в такъв ранен исторически етап не би трябвало да ни учудва, нито пък нейното разпространение, защото тя се прави от ферментация на нишесте, получавано от зърнени култури, каквито се отглеждат навсякъде по света.

 

За първи път у нас не се отчита спад в потреблението. Най-много бира у нас е изпита през 2007 и 2008 година - около 74 литра на глава от населението, а през миналата това количество е 67 литра. България може да не е в официалния списък на празнуващите, но това не ни пречи да спретнем едно малко парти с приятели на 5-ти август и да знаем, че това е заради международния ден на бирата!

Коментари

Новини Варна