IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
09:09 | 11 август 2020
Обновен: 13:05 | 23 април 2024

В кризата – стегнахме колана

Продажбите на храна се свиха с 20%

По материала работи: Ставри Таргов
В кризата – стегнахме колана

Българинът продължава да ограничава разходите си въпреки че всички магазини и заведения са отворени. През юни продажбите на дрехи, обувки и кожени изделия в магазините са с 27,4% по-малко от същия месец на миналата година, обявиха от НСИ.

 

Търговията на дребно с компютри, лаптопи, таблети и мобилни телефони се е свила с 20,1% на годишна база.

 

Общият оборот в търговията на дребно през юни намалява с 18,1% спрямо същия месец на миналата година. Това нарежда България на първо място сред страните от ЕС по свиване на продажбите. Най-близо до нас е Малта, където спадът в оборотите е с 8,4%.

 

След това са Люксембург (-7,7%) и Португалия (-6,3%). В повечето страни от ЕС през юни има ръст в търговията на дребно като средното увеличение за Общността е с 1,3% на годишна база. Най-голям е ръстът в продажбите в Ирландия (+10,2%), Естония (+6,6%) и Дания (+6,5%). Оказва се, че докато в повечето страни от ЕС оборотите нарастват, у нас кризата се задълбочава.

 

Общо за страните от ЕС продажбите на дрехи и обувки намаляват с 25,7%, което е близо до спада в България. Но свиването в търговията на дребно с компютри и мобилни телефони в ЕС е само с 6%, или над три пъти по-малко, отколкото у нас.

 

Свиването на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива в България е с 24,6%, при 12,7% средно за страните от ЕС.

 

Дори при продажбите на храни, напитки и цигари у нас има голям спад - с 20,6%, при увеличение с 0,7% средно за страните от ЕС. Това намаление се дължи на липсата на чужденци в курортите.

 

Ръст в оборота в страната на годишна база има само в онлайн продажбите - с 35,5%, при средно увеличение с 25,4% за ЕС.

 

Все пак има признаци за подобрение на ситуацията в страната. През юни спрямо предходния месец нарастват продажбите на дрехи и обувки (с 60,4%), на компютри и мобилни телефони (+4,9%) и на битова техника и мебели (+4,6%).


В преработващата промишленост през юни има спад с 9,7% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от НСИ.

 

Най-голямо е намалението в производството на машини и оборудване - с 29,9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 25,9%, и производството на части за коли - с 25,1%. При производството на метали обаче има ръст с 31,1%, а на лекарства - с 6%.

 

Добивната промишленост се представя много добре. През юни в добивната промишленост има ръст с близо 15% на годишна база и с над 9% спрямо предходния месец.

 

През юни отчетливо се забелязва възстановяване на производството, което започна още през месец май. Спрямо предходния месец през юни нараства производството на части за коли - със 73,2%, на мебели - с 24%, на цигари - с 15,9%, на дървен материал - с 14,8%. Но при производството на дрехи има спад от близо 20% спрямо предходния месец,съобщава "Труд".

Коментари

Новини Варна