IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
11:09 | 13 август 2020
Обновен: 19:13 | 23 април 2024

Масов мор на щъркели край Варна

Прелетните птици загиват от електропроводите край с. Каменар

По материала работи: Слав Велев
Снимки: Фейсбук; Veselina Chavdarova

Масов мор на щъркели регистрираха любители на фотографията във Варна, които традиционно снимат събиранията на прелетните птици преди път, из полетата край нашия град.

 

"В с. Каменар, обл. Варна, в момента над 200 щъркела са накацали по стълбовете и комините. Явно нещо се случва стях, падат един по един и се гърчат. Ако някой знае къде да подам сигнал, моля да пише. Звънях на 112...отговора беше "ще предадем"!". Това пише Мариана Димитрова в социалната мрежа.

"Благодаря на всичко които се отзоваха! Говорихме с РИОСВ-Варна. Отговора беше "записвам сигнала, аз съм само дежурна. Утре ще го предам. Друго не мога да направя в момента". Това е България!!! Само администрация и до там! Горките животни!!!", уточнява по-късно тя.

 

Друг потребител отбелязва: "Събират се за не лек път.... много от тях ще загинат от високото напрежение. Август е следобеда на лятото.. и да се върнете пак на пролет, щъркели на Щастието ❤️Чакам ви❤️", споделя Veselina Chavdarova заедно със снимки.
 

"Два дни може би ще имаме за снимки - Въглен Яребична, отлитат вече. За сега се събират от целият балкански полуостров тук. Тук идват и от тук тръгват ❤️", отбелязва друг любител на фотографията.

 

От РИОСВ-Варна и кемтството в Каменар занят за случая, който се оказва, че не е прецедент. Десетки, даже стотици, птици умират ежедневно в този период от годината, при срещата си с електропроводите с високо напрежение, опасали полята на страната.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна