IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
14:55 | 19 септември 2020
Обновен: 21:06 | 26 април 2024

Директорът на МГ-Варна за ковид мерките: За какви правила, норми и изисквания може да говорим?

2 100 ученици от две варненски училища учат в една сграда в условията на пандемия, проектът за нов дом на математиците все още се бави

По материала работи: Слав Велев
Павлин Петков, Снимка: Черно море; АРХИВ

Без съмнение става дума за Математическа Гимназия "Д-р Петър Берон" Варна и ОУ "Захари Стоянов". Припомням, от години двете училища се помещават в една сграда, в кв. "Чайка". „Всеки ден в сградата в която се помещават Математическа Гимназия "Д-р Петър Берон" Варна и ОУ "Захари Стоянов" има около 2 100 ученици, без преподавателите. В момента буквално изнемогваме”- това каза в предаването „Позиция” на Радио Варна директорът на гимназията Павлин Петков. Припомням, че за Деня на Варна, 15 август, се очакваше да бъде обявен конкурсът за проект на нова сграда на Математическата гимназия:

 

„За какви правила, норми и изисквания може да говорим в такава ситуация?”, риторично попита директорът на математическата гимназия.

 

"Нямаме никаква възможност да разгърнем извънкласните си дейности. Изпълняваме учебния план в рамките на смяната си и трябва да освободим сградата за да може да влезе втората смяна. Да не говоря за съвременна учебна среда, съвременна учебна база. Не може да очакваш педагогическо майсторство да се развива в класни стаи които са на двойна езда от сутрин до вечер. Както се шегуваме, само в тоалетните нямаме учебен процес. Навсякъде всичко е оградено, обособено за да се учат деца на групи. До кога ще го търпи това общината това, не знам."

 

Припомняме, че преди повече от година и половина правителството прехвърли на Община Варна имот на ул. "Върба" № 24, с площ около 14 дка. Той трябваше да бъде обединен със съседен терен, предоставен от държавата 3 години преди това. "Върху общата площ от 22 дка ще построим новата сграда на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Идейният проект, възложен от ръководството на училището, е готов. Той предвижда 4-етажна сграда, с РЗП от 20 000 кв. метра. Следва изготвяне на техническото задание за новата сграда", каза тогава кмета на Варна Иван Портних. Тогава беше заявено, че оптималният срок за изграждането и оборудването на новата сграда е около 3 години, а проектанта на сградата ще бъде избран с конкурс.


„Индикативната стойност на обекта, с технологичното оборудване, е около 12 млн. лв. В хода на изготвяне на техническия проект, съвместно с ръководството на училището, ще се реагира, ако има допълнителни специфични изисквания“, обясни кмета Иван Портних преди близо 3 години, цитиран от общинския сайт.

 

Ред. бел: Въпреки проблемите със сградния фонд и организацията на учебния процес, според информация от министерството на образованието, резултатите от тазгодишните изпити по български език и литература и по математика след 7 клас показват, че на първо място - и по български, и по математиката, е варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон".

Коментари

Новини Варна