IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
14:45 | 20 септември 2020
Обновен: 08:44 | 26 март 2024

СЗО: Ситуацията се влошава заради неспазването на мерките

В Албания, Босна и Херцеговина, Словения, Северна Македония, Хърватия, Черна гора и Косово регистрират ръст на заболелите и починалите от коронавирус

По материала работи: Слав Велев
СЗО: Ситуацията се влошава заради неспазването на мерките

Усложнената епидемиологична обстановка в държавите от Балканите и в цяла Европа е свързана с неспазването на мерките за защита от COVID-19. Необходим е засилен контрол от страна на властите, коментира представителят на СЗО в Белград.

 

Властите в Албания, Босна и Херцеговина, Словения, Северна Македония, Хърватия, Черна гора и Косово регистрират ръст на заболелите и починалите от коронавирус след намалелия брой случаи през юли и август, отслабването на мерките и частичното отваряне на границите, съобщи РИА Новости, предаде БГНЕС.

 

Сериозната епидемиологична ситуация, с която се сблъскват експертите, се отнася и за цяла Европа. Важно е всички държави да реагират на ситуацията с адекватни здравни мерки, координирано и решително. Това включва проверка на предполагаемите случаи, установяване на евентуална връзка между тях, карантина за контактните лица, спазване на дистанция, ако не се носят маски, спазване на правила за хигиена, съветват от СЗО.

 

Причината за влошаването на ситуацията с коронавируса е неспазването на мерките от страна на гражданите, особено по време на почивка, по стадионите, в нощните клубове, религиозните обекти, на празници и по време на масови събирания. Профилактиката на инфекцията и контролът върху нея се превърнаха в сериозно предизвикателство за няколко държави, отбелязват от организацията.

 

Отварянето на училищата също се превърна в предизвикателство, но е необходима стъпка за образованието, социализацията на децата и неравенството. От СЗО призовават за засилване на мерките, за да се сведе до минимум рискът от заразяване на учениците. 

Коментари

Новини Варна