IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
09:43 | 9 януари 2019
Обновен: 02:29 | 25 април 2024

Градове на вода: 350 дни слънце галят Пафос през годината

Крайбрежната бивша столица на Кипър крие спомен за разцвет и могъщество

По материала работи: Слав Велев
Градове на вода: 350 дни слънце галят Пафос през годината

Наричат Кипър Островът на любовта. Той е третият по големина в Средиземно море и местоположението му предлага завидния брой от около 300-350 слънчеви дни годишно. Да си вземем доза слънце в най-студените януарски дни, докато се разхождаме из лазурния крайбрежен град Пафос! Слънчевият рай пази спомен за далечни времена. В миналото е бил столица на острова. От този период са останали голям брой антични и средновековни паметници, които разказват за времена на разцвет и могъщество. Градът е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Къде да се отбиете, попадайки на Пафос?

 

Баните в Пафос.

 

 

Гробници на царете

 

В близост до Кораловия залив са разположени гробниците на царете. Мястото, където се намират, е разделено на 8 комплекса. Въпреки че названието му говори друго, тук не са били погребвани владетели, а е било резиденция на рода Птолемеи. Архитектурата привлича вниманието с колони и стени, които са изработени в дорийски стил и са богато украсени с фрески.

 

Археологически парк

Археологическият парк е включен в списъка на ЮНЕСКО през 1980 г. Той включва паметници, които датират от древността до Средновековието. Между тях могат да се видят сгради с впечатляваща изработка и красиви мозаечни подове. Тези прекрасни мозайки представляват сцени от гръцката митология и повечето от тях датират от периода между ІІ и V век.

 

Древен театър

Не бива да се пропуска и посещението на театъра, който е изграден от варовик. В днешни времена сцената му се използва за различни музикални изпълнения. В близост се намират и руините на храма на Асклепий, древногръцкия бог-лечител.

 

Църква „Свети Соломон“

На няколко километра от пристанището на Пафос се намира най-почитаната от християните светиня в града. В нея се разположени голям брой катакомби. Разказва се, че тук извира животворна вода, на която приписват целебни свойства. За пазач на мястото се смята дърво, което е в близост до катакомбите. Вярва се, че то също има лечебна сила.

 

Баните в Пафос

Баните, които се намират в района на стария пазар, съществуват от Османския период. Те са разположени в куполна сграда, която се състои от 33 помещения. След реставрация постройката се използва като културен център.

 

Християнски базилики

В района на град Пафос се намират християнски базилики, които са били построени по време на ранновизантийската епоха. Според древногръцката митология Пафос е родният град на богинята Афродита. Голяма част от забележителностите наоколо са свързани именно с името на богинята – Храмът на Афродита, Баните на Афродита, Фонтанът на любовта, както и Заливът на Афродита, намиращ се на 25 км от Пафос.

 

Средновековен замък

Замъкът първоначално е бил византийско укрепление, построено за защита на пристанището. По време на дългата си история замъкът е бил използван както  за защита, така и като затвор. Изпълнявал е дори и ролята на място за съхранение на сол, когато островът е бил британска колония. През 1935 г. той е обявен за значим древен паметник и днес се счита за един от най-отличителните белези на региона Пафос.

Средновековен замък.

 

Аквариум

В Пафос е изграден голям аквариум, който се състои от 72 басейна. Той е дом на различни видове риби. Аквариумът създава уникална подводна среда с осветени изкуствени пещери. Положени са усилия средата, в която живеят морските обитатели, да се доближава максимално до естествената им обстановка. Мястото е подходящо за семейни посещения.

Аквариумът.

 

На Пафос идват да се оженят двойки от цял свят

 

Пафос е харесвана дестинация за сключване на брак и празнуване на меден месец. Романтиката, която витае във въздуха, и изживяването да се намирате в родното място на богинята на любовта, правят изживяването специално и незабравимо.

За любителите на водните занимания се предлагат разнообразни възможности – водни ски, ветроходство, гмуркане, уиндсърф, круизи и т.н. Лазурните плажове са както пясъчни, така и покрити с дребни камъчета.

Традиционният кипърски локум се приготвя по рецепта, която е на повече от 100 години. Вкусът му се дължи на съдържанието на бадеми и различни плодови аромати. Опитайте го!

Да си го кажем откровено:

Статуята на „Сол Алтер“ от Йота Йоаниду на публично изложение в Пафос.

Кипърците просто знаят как се правят пари от туризъм

Дали Афродита е съществувала изобщо и на кой камък се е облягала, за да си почине и да съблазнява боговете, никой не може да каже. Затова пък туристи от цял свят се надпреварват да ходят по стъпките на богинята на любовта на Пафос, разказани от находчиви екскурзоводи.

 

По материала работи:  ЕЛИ МАРИНОВА

 

Коментари

Новини Варна