IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
11:15 | 11 януари 2019
Обновен: 11:38 | 14 април 2024

Ако спим до късно през уикенда... ДЕБЕЛЕЕМ!!!

Изводът е от наблюдение върху 65 000 души, извършено от екип с ръководител проф. Тил Ренеберг от Мюнхенския университет

По материала работи: manager
Ако спим до късно през уикенда... ДЕБЕЛЕЕМ!!!

Спането до късно през уикенда увеличава риска от натрупване на излишни килограми, предупреждава проф. Тил Ренеберг от Мюнхенския университет. Хората обикновено крадат от съня си през работната седмица и гледат да наваксат с почивката през почивните дни. Всеки час спане допълнително към обичайната „доза“, с която организмът е свикнал, увеличава риска от допълнително тегло с 33%, убеден е професорът.

 

Излежаването в леглото е като

 

пренасяне в друг времеви пояс за биологичния часовник


Изводът е от наблюдение върху 65 000 души. Учените от Мюнхен установили, че тези, които променят съществено режима си на сън през уикенда, са с повече наднормени килограми. Спането до късно забавя метаболизма, като процесите в организма протичат по-бавно в сравнение с другите дни. В същото време обаче тези хора приемали обичайните си за деня калории, а понякога и повече.

 

Разривът между часовете за ставане в работни и почивни дни могат да станат причина за натрупване до 5 кг допълнително тегло, предупреждава проф. Ренеберг. Той препоръчва през лятото да се закусва по възможност навън – на балкона или  в градината. Светлината и чистият въздух помагат на организма да намери по-успешно вътрешния си ритъм, а човек постига по-добра хармония с него.

 

Кой сън е най-здравословен?

 

Няколко проучвания сочат, че за най-здрави се смятат хората, които спят обикновено по 6,5-7,5 часа. при тях сърдечносъдовите заболявания са най-малко, ниска е и смъртността. При тези, които спят под 4,5 часа, продължителността на живота се съкращава 1,6 пъти. Ако пък прекарвате в леглото над 9,5 часа, това намалява дните на човека 1,7-1,9 пъти. Все пак лекарите напомнят, че при всеки съществува индивидуална нужда от сън, която е свързана с начина на живота, състоянието на здравето и дори климата на страната, в която той живее.

 

По материал на bolenzdrav.com

Коментари

Новини Варна