IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
Живот
21:15 | 20 март 2019
Обновен: 20:51 | 10 април 2024

Как тялото показва, че връзката ви не върви

Не пренебрегвайте симптомите

По материала работи: Пламен Янков
Как тялото показва, че връзката ви не върви

Животът ни е толкова стресиращ, че вече сме свикнали да приемаме главоболието или нервите като нещо нормално. Ако се замислим, ще установим, че те са реакция на тялото, продиктувана от емоционалното ни изтощение в някои дни.

 

Има дълбока връзка между тялото и ума. Понякога конкретни физически симптоми са поредното доказателство, че човек се нуждае от промяна, за да бъде здрав и щастлив от онова, което прави и хората, с които общува, коментира пред Insider терапевтът Шанън Томсън. Тя дава за пример нейни клиенти, чиито токсични връзки са причина за различни проблеми с тялото.

 

„При всеки клиент тялото реагира по различен начин при проблемите във взаимоотношенията“, казва още тя и посочва, че някои взимат куп медикаменти, а всъщност причинителят се корени съвсем другаде.

 

Според специалиста, много хора прекарват години с неподходящата половинка, която ги напряга, ядосва, дори може да упражнява насилие над тях. Въпреки това те търпят, но всичките негативни емоции се трупат в тялото и след време „си казват думата“. „Организмът им минава през високи нива на адреналин и кортизол – хормони на стреса, които причиняват различни физически реакции“, коментира още Томсън.

 

Как тялото показва, че връзката не върви представят от tialoto.bg.

 

1. Нямате желание за нищо

Един от основните симптоми на токсичната връзка е, че живецът го няма. Жените или мъжете не само, че се чувстват изморени, но и нямат желание за нищо. Те са се уморили да спорят и да се борят за принципите, затова предимно пасуват.

 

„При тях може да има моменти, в които са много весели и щастливи, но те са кратки и биват заместени с апатия“, казва терапевтът. И уточнява, че такива хора може да се познаят по общите снимки – винаги са тъжни и намусени на тях и имат тъмни кръгове под очите.

 

2. Проблеми с имунната система

Друго нещо, което причинява проблемната връзка и стресът от нея, е нарушаване работата на имунната система. С течение на времето, прекарано с токсичен партньор, се появяват възпаление, болки в тялото и сърбеж по кожата. 95% от хората отиват на лекар, но той не може да намери медицинско обяснение за случая. Тогава идва време за среща с терапевт, който да анализира средата на този, който има подобни симптоми.

 

„Когато се появят тези неразположения, човек си казва, че сигурно е от много работа, от стреса в офиса и не им обръща по-голямо внимание“, коментира още Шанън Томсън.

 

3. Проблеми с храносмилането

Хората в лоши отношения често имат болки в стомаха, диария и подуване. Първосигнално смятат, че са яли лоша храна, но това се дължи на повишените нива на кортизол и адреналин, причинени от стреса у дома. Тези хормони на стреса се свързват с хормонални проблеми.

 

„В такъв случай приключването на токсичните отношения е най-доброто решение. След като жената или мъжът се освободи от оковите, може да оправи влошеното си здраве“, посочва още терапевтът.

 

4. Проблеми с паметта и речта

Заекване, накъсване на речта, трудно запомняне и липса на концентрация за други предупредителни симптоми, с които тялото „алармира“, че нещо не е наред с вашата връзка. При някои хора обработването на нова информация е трудно, дори мъчително. Те са тялом на работното си място, но духом някъде другаде – погълнати от проблемите, особено ако са на психична основа.

 

За да се справите по-лесно с подобни ситуации, не бързайте да ходите на лекар, а седнете и помислете дали харесвате живота си и какво ви тревожи във връзката. Ако човекът до вас ви наранява системно, то е по-добре да се разделите и освободите на емоционално ниво.

Коментари

Новини Варна