IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
19:27 | 11 юни 2019
Обновен: 22:35 | 27 март 2024

Хю Лори на 60: Какво не знаем за него?

Британският актьор празнува юбилей

По материала работи: Пламен Янков
Хю Лори на 60: Какво не знаем за него?

Запалените киномани веднага ще свържат името на Хю Лори със сериала „Доктор Хаус“. Поредицата за странни случаи, които само саркастичният доктор може да реши, се въртеше по FOX в продължение на осем години. Със своята походка, бастуна и острия си език, д-р Грегъри Хаус се превърна в един от най-известните лекари в телевизията, съобщи tialoto.bg.


Лори обаче има и други роли, които сякаш остават в сянката на сериала. В ранните си години той се появява в „101 далматинеца“, където играе съучастник на лошата Круела де Вил и заедно с Марк Уилямс се опитват да откраднат малките кученца. Също така играе и в „Стюарт Литъл“. След това има кратко участие в „Приятели“ и накрая се сдобива с най-големия си пробив в телевизията.


Роден е в Оксфорд, а родителите му са с шотландско потекло. В младежките си години Лори тренира гребане и участва в младежкия национален отбор на Англия, но се разболява от мононуклеоза, която го кара да се откаже от спорта. Записва да учи археология и антропология в Кеймбридж, но се запознава с Ема Томпсън, която го въвежда в света на театъра. Благодарение на участието си в известната трупа Footlights се запознава с множество известни актьори, сред които е и дългогодишният му приятел Стивън Фрай, с който делят и няколко филмови участия.

 

През юни 1989 г. Лори се жени за Джо Грийн, с която са заедно и до днес. Двамата имат двама сина и една дъщеря. На актьора му се налага да се премести в Холивуд, за да започне своята филмова кариера, а съпругата му остава в Лондон заедно с децата. При всеки удобен момент, Лори прекарва времето си с тях.


На прослушването за ролята на д-р Хаус, Лори толкова добре имитира американския акцент, че дори продуцентът Брайън Сингър не може да повярва, че е британец. Актьорът не спира да подобрява акцента си през целия процес на снимки като тренира американски говор между сцените. За ролята на смахнатия диагностик, Лори печели три статуетки „Златен глобус“. Той може да свири на пиано. Първоначалната идея за образа на д-р Хаус е била той просто да бъде лекар, но талантите на Лори се включват в сериала. Дори в един от епизодите на сериала се показват певческите му умения, а през всичките осем сезона може да го видите как свири на пиано.

 

Хю Лори има доста успешна музикална кариера като до момента е издал два албума. През 2014 г. актьорът направи концерт и в София.


През 2016 г. актьорът се сдобива със своя звезда на „Алеята на славата“.


В момента Лори се снима в сериала „Вице“ по HBO, както и в „Параграф 22“, в който си партнира и с Джордж Клуни.
Днес Хю Лори навършва 60 години.

Коментари

Новини Варна