IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
09:52 | 19 август 2019
Обновен: 17:40 | 18 април 2024

Рибата – консумирайте я поне 3 пъти в седмицата

Предпазва от рак на дебелото черво, смятат специалисти

По материала работи: Пламен Янков
Рибата – консумирайте я поне 3 пъти в седмицата

Ракът на дебелото черво е сред най-разпространените злокачествени заболявания. За предпазване от развитието му експертите препоръчват промени в начина на живот и храненето.
 

Сред препоръките е да се консумира повече риба, пише в. „Daily Express“, цитиран от Tialoto.bg. Проучване на специалисти от Оксфордския университет и Международната агенция за изследване на рака показва, че консумацията на три порции риба седмично понижава риска от развитието на злокачествено заболяване на дебелото черво.
 

За целите на изследването авторите му са проучили чрез въпросници хранителните навици на 476 160 души. Детайлно е анализирана консумацията на всякакъв вид риба – бяла, тлъста, мазна, крехка.


Изследователите са установили, че за хората, които редовно консумират риба, рискът от развитието на рак на дебелото черво е с 12 процента по-нисък, отколкото за тези, чието меню включва по-малко от една порция седмично. Според специалистите оптималното количество за понижаване на риска е 359,1 грама риба седмично.


Въпреки че изследването обхваща всякакви видове риба, експертите отбелязват, че особено полезни са мазните риби като сьомга и сардина. Консумацията на 123,6 грама мазна риба се свързва с 10-процентно понижение на риска от рак на дебелото черво.
 

Типичната порция риба е около 100 грама, така че консумацията дори само на една порция седмично може да донесе ползи за здравето.
 

Преработеното и червеното месо се свързват с повишен риск от развитието на злокачествено заболяване на дебелото черво, напомнят експертите.


Четете още: Езерото Туз в Турция стана розово, очарова туристите

Коментари

Новини Варна