IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
12:04 | 25 август 2019
Обновен: 06:23 | 24 март 2024

4 храни за здрави нокти

Какво да хапвате за здрави и блестящи нокти

По материала работи: Пламен Янков
4 храни за здрави нокти

Грижата за ноктите е от ключово значение за дамите. Освен със скъпи процедури, маникюрът ви може да изглежда по-добре и като приемате повече от определени храни. Teenproblem.net посочва кои са те:


Яйца


Те са един от най-добрите източници на биотин, познат и като витамин В7, който стимулира производството на протеин в корена на ноктите. Там се произвеждат нови нокътни клетки. Биотинът прави ноктите по-плътни и предпазва от чупене.


Кашу


В кашуто има изобилие от цинк. Този елемент помага за клетъчното делене и синтеза на протеин. Тези процеси са важни, за да растат бързо ноктите. И трябва цинк да се поема всеки ден, защото запасите му бързо се изчерпват.  Той заздравява ноктите и ги прави по-устойчиви.


Сладки картофи


Един сладък картоф ви доставя 561% от необходимата дневна доза витамин А. Той позволява на ноктите да се обновяват. Ако не поемате достатъчно витамин А, ноктите стават чупливи и върху тях се образуват напречни бразди.


Жълти чушки


Жълтите чушки са пълни с витамин С, от който се нуждаете, за да произвежда организма ви колаген. Производството на колаген спада с възрастта, което може да направи ноктите по-слаби, изтънели. Тогава основни помощници ви стават храните, съдържащи витамин С. Една жълта чушка съдържа 4 пъти повече от препоръчителната дневна доза от този витамин.


Четете още: Шест масла, които стягат кожата на тялото

Коментари

Новини Варна