Нобелов лауреат не изключва съществуването на живот на други планети
Канадецът Джеймс Пийбълс и швейцарците Мишел Майор и Дидие Кело спечелиха Нобелова награда за физика за принос в разбирането на това как се развива Вселената
Публикувана: 9 Oct 2019 | 12:13

   Тазгодишният Нобeлов лауреат по физика Джеймс Пийбълс предполага, че и на други планети може да съществуват форми на живот. Това мнение ученият изрази по телефона по време на пресконференция в Кралската академия на науките.

 

"Възможно е да съществуват планети, подходящи за живот. Но дали той ще прилича на земния, засега е невъзможно да узнаем", заяви ученият. Той призова младите хора по-смело да навлизат в науката, където ги очакват нови открития.

 

Канадецът Джеймс Пийбълс и швейцарците Мишел Майор и Дидие Кело спечелиха Нобелова награда за физика за принос в разбирането на това как се развива Вселената.

 

Тазгодишната Нобелова награда за физика е за новото разбиране на структурата и историята на Вселената, мястото на Земята в Космоса и първото откриване на планета, орбитираща около слънцеподобна звезда извън Слънчевата система. Пийбълс получава половината награда за „теоретически открития във физическата космология“, а Майор и Кело си поделят другата половина за „откриване на екзопланета в орбита около слънцеподобна звезда.

 

dariknews.bg

 

Коментари ( 0 )