IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
10:59 | 20 октомври 2019
Обновен: 08:07 | 24 март 2024

Есен е! Как да запазим топлината в дома?

Направете си жилището по-уютно за студените дни

По материала работи: Слав Велев
Есен е! Как да запазим топлината в дома?

 

Есента е вълшебен сезон. Листата на дърветата са толкова пъстри и красиви, че гледайки ги, човек определено се успокоява. Лошото е, че навън е студено и на повечето от нас им се иска да се сгушат под одеялото и да не излизат оттам с часове.

 

С настъпването на по-студените дни идва на дневен ред въпросът за това как да ни бъде по-топло у дома? Някои тепърва трябва да купуват отоплителни уреди, но като цяло всички трябва да се погрижим да ни е по-уютно и приятно, защото скоро ще бъдем по-често вътре, отколкото навън.

 

Може да сте свикнали да ходите боси или по джапанки, но със застудяването е добре да си купите нови чорапи. Звучи смешно, но ако те са от некачествени материали, дори и да са по-дебели, няма да ви е топло на краката. Затова потърсете продукти от памук или вълна, които имат способността да задържат топлината. Същото важи и за домашните дрехи, които носите, които трябва да са по-плътни, меки и удобни. Разбира се, плетивата са предпочитани от някои, на които винаги им е студено.

 

За да не се налага да носите по два чифта чорапи, докато работите на компютъра до прозореца, огледайте добре дограмата в помещенията. Може да има процепи, които се налага да запушите. Проверете входната и вратата на терасата, защото и там има вероятност да се сложи някакво уплътнение (продават се най-различни в магазините за домашни потреби или строителни материали). Когато направите някои промени, ще усетите разликата.

 

 

Разположението на отоплителните уреди също има важно значение за количеството топлина и нейното запазване в помещенията. Ако конвекторната печка е поставена в единия край на стаята, има голяма вероятност струята да не може да достигне другия и да го загрее. Уредът трябва да е съобразен с квадратурата и да се сложи на място, пред което да няма мебели, които да възпрепятстват разпределението на топлината.

 

Все повече хора използват климатик, за да се отопляват през есента и зимата, но правят една основна грешка – насочват топлия въздух право напред или нагоре, а правилната посока е надолу. Причината е, че студеният въздух остава долу. За да има по-добра циркулация, климатикът трябва да духа само надолу.

 

Как да промените вашия дом през есента?

 

Както стана ясно за дрехите, които ползваме, материята не е без значение. Ако имате удобен диван, може да го покриете с меко одеяло или специална постелка, на която да се излежавате през свободното време. Избягвайте да купувате покривала, изработени от синтетика, защото с нея все ще ви е хладно.

 

В случай, че не сте почитатели на килимите и пътеките, може все пак да помислите за някакъв вариант за студените месеци, защото когато подът под вас не е гол, е по-топло на краката. Прекарвате ли повече време в хола, си вземете малко килимче, на което да стъпвате, когато седите на дивана.

 

Разбира се, за да ви е по-топло и приятно през есента и зимата, най-добре е да имате камина и да си палите огън, но това не може да се случи във всеки дом. Винаги дръжте пълен чайника и палете ароматни свещи от време на време. Те създават приятна атмосфера и отделно излъчват топлина, макар и малка.

 

Tialoto.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна