IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
15:11 | 14 ноември 2019
Обновен: 03:39 | 10 април 2024

Три измислени научни факта, в които вероятно вярвате

А вие вярвате ли в тях?

По материала работи: Слав Велев
Три измислени научни факта, в които вероятно вярвате

 

Разграничаването на истините от лъжите не е лесна задача. В нашето съвремие, когато достъпът до всевъзможна информация е изключително лесен, често можем да попаднем в капана на фалшивите новини и псевдонаучните факти. А някои измислици звучат толкова правдоподобно, че е почти невъзможно да не повярваме в тях. Ето някои от тях:

 

Класическата музика ни прави по-умни

Вероятно сте чували за т. нар. ефект на Моцарт, според който слушането на класическа музика има благотворно влияние върху мозъчната дейност. Популярно е схващането, че ако пускате подобни произведения на вашите деца, те ще станат по-умни. Истината е, че това е базирано на една фалшива новина. През 1993 г. списание „Нейчър“ публикува статия за резултатите от изследване, проведено в Калифорнийския университет. В нея се твърди, че студенти са подобрили своите резултати, след като са слушали Моцарт.

За съжаление, заключенията във въпросното изследване са други и авторите на статията просто не са ги разбрали правилно. Студентите трябвало да решават специфични пространствени тестове, които по никакъв начин не са показателни за цялостната им интелигентност. Освен това въпросното „поумняване“ продължило едва около 15 минути. През следващите години били направени много допълнителни тестове, които показали, че няма доказателства за съществуването на „ефект на Моцарт“.

 

Млякото е полезно за костите

 

Пиенето на мляко е от съществено значение за изграждането на здрави кости. Този факт е очевиден, нали? Всъщност не е точно така. Млякото не ви прави по-неподатливи на фрактури, а калцият в него се усвоява трудно, което може дори да навреди на костите ви. Освен това хранителните вещества в него могат да бъдат открити в някои зеленчуци в далеч по-големи количества, като спанак и броколи например. 

Идеята, че млякото е необходимо за добро здраве, е мит, разпространен от американското правителство с цел да се стимулира млечната промишленост. По време на Първата световна война тя била в разцвет, тъй като огромни количества мляко се изпращали на фронта за гладуващите войници. Действително, консервираното мляко на прах бил добър вариант за осигуряване на хранителни вещества в тежки условия, при които няма как да бъдат консумирани пресни зеленчуци. След края на войната това свръхпроизводство създало огромен излишък от мляко и най-лесният начин за пласирането му бил да се убедят американските граждани, че то е много полезно.

 

Трябва да изминавате по 10 000 крачки всеки ден

 

Ако имате приложение на смартфона, което следи изминатото от вас разстояние, е много вероятно то да ви поставя 10 000 крачки като препоръчителна ежедневна цел. Има ли научни доказателства, които потвърждават това? Не. Идеята всъщност възниква по чисто комерсиални цели в началото на 1964 г. в Япония. По това време столицата Токио се готви да е домакин на лятната олимпиада и в града цари огромно вълнение.

 

Местна компания решава да се възползва от обхваналата японците спортна мания и пуска на пазара уред, който измерва направените крачки. Името на продукта е “Брояч на 10 000 крачки”. Самото число не е случайно избрано – в японската култура 10 000 се счита за символ на щастие и късмет. Истината е, че лекарите препоръчват ежедневна умерена активност в продължение на около 150 минути, което се равнява на 7000 – 8000 крачки. И все пак не забравяйте, че спортът е здраве и няма да ви навреди, ако надхвърлите тази бройка.

 

Източник: novinite.eu

 

 

Коментари

Новини Варна