IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
18:23 | 4 декември 2019
Обновен: 07:01 | 19 април 2024

Откриха фосили от летящи динозаври

Смята се, че датират отпреди повече от 95 милиона години и са от птерозавър

По материала работи: Пламен Янков
Откриха фосили от летящи динозаври

Учени идентифицираха нов вид летящи динозаври, след като анализираха фосили, открити във варовикова кариера в Ливан, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от Дарик.

 

Смята се, че фосилите датират отпреди повече от 95 милиона години и са от птерозавър. Новоидентифицираният вид птерозаври получи научното название Mimodactylus libanensis.

 

Предполага се, че представители на вида са летели над морето Тетис, което се намирало между днешните територии на Европа, Северна Африка и Североизточна Азия. Летящите динозаври M. libanensis се хранели с ракообразни от рифовете и лагуните в морето и вероятно са стигали до днешната територия на Китай.

 

 

"Многообразието на тези древни животни е било по-голямо, отколкото се смяташе досега", заяви палеонтологът Майкъл Колдуел от университета на Алберта, Канада.

 

Новите находки навеждат на мисълта, че е имало толкова видове птерозаври, колкото са днешните видове птици.

 

Откритите фосили хвърлят светлина върху живота на въпросния летящ динозавър, който имал размах на крилете 9 метра и тегло около 250 кг.

 

Фосилите били открити преди повече от 15 години, но на учените било нужно много време, за да ги анализират. Става въпрос за първия открит в Ливан цялостен скелет от птерозавър.

 

Птерозаврите са първите гръбначни, които са развили способността да летят. Фосили от птерозаври са открити в целия свят. Много от тях са с единствени по рода си характерни особености.

Коментари

Новини Варна