Какви са предимствата на облеклото втора употреба?
В епохата на свръхпроизводството на стоки все повече хора предпочитат да притежават дрехи и предмети, които имат история
Публикувана: 19 Jan 2020 | 14:52

Очаква се пазарът на дрехи втора употреба в САЩ да нарасне до 32 млрд. долара през 2020 г., според данни от доклад на индустрията. Това е увеличение спрямо 28-те милиарда долара, регистрирани през миналата година, съобщава Bloomberg.През последните месеци сайтовете, предлагащи дрехи втора ръка, наблягат на това колко са различни от традиционните търговци на дребно, като подчертават количеството отпадъци, които спестяват. В същото време те подчертават приликата си с традиционните търговци на дребно, когато става дума за основни практики за пазаруване.Имате нужда от нещо за себе си? Посетете магазин втора употреба. Нуждаете се от подарък? Разгледайте някой сайт за дрехи и аксесоари втора употреба. Не сте сигурни какво да подарите на специален човек? Няма проблем, в този бранш също се предлагат ваучери за подаръци.

 

Някои уебсайтове като лидера в индустрията ThredUP се фокусират върху марки, които купувачите могат да намерят в търговските центрове. Други като The RealReal и Poshmark, предлагат дизайнерски стоки от висок клас и винтидж находки, което обикновено означава, че са на поне 20 години.През изминалия коледен сезон Карън Тулон от Bloomberg решава да купи част от коледните подаръци от сайт за препродажба. Предприемайки това, тя се сблъсква със следните колебания – има ли значение откъде идват тези дрехи; дали трябва да мислим за предишните им собственици и дали в крайна сметка е проблем това да носим дрехи, принадлежали преди на друг.

 

В търсене на човек, който ще оцени добре ушитите дрехи, без да се притеснява, че някой вече ги е носил, тя решава да експериментира, като поръча на съпруга си костюм втора употреба за Коледа.Според Тулон облекло се различава от чантите и бижутата. То се възприема като нещо по-лично, а текстилните материи видимо стареят, което влошава състоянието им. От друга страна добре изработените изделия от кожа и скъпоценни метали действително могат да се подобрят с времето, освен ако не са силно замърсени или повредени. Неслучайно съществуват названията „състарена кожа“ и „старо злато“ и в тях не се влага негативен смисъл.Напоследък се наблюдава следната тенденция – в епохата на свръхпроизводство на стоки все повече хора да предпочитат да притежават предмети, които имат история.

 

Да облечете дреха втора ръка има още едно предимство. Ако изберете винтидж палто например, вероятността да срещнете някой, облечен като вас, е доста по-малка, отколкото ако заложите на някоя от глобалните марки за масова мода.И ако пазаруването онлайн ви лишава от очарованието да ровите по стелажите в магазините за втора употреба, то се оказва много по-ефективно. Карън Тулон споделя, че ако си достатъчно търпелив в търсенето, можеш да попаднеш на чантата на мечтите си в някой от сайтовете за препродажба на винтидж стоки. Тя например открива класическа вечерна черна чанта на Шанел през 2015 г., а няколко месеца по-късно и подобна в бял цвят.

Целия материал вижте тук: https://www.investor.bg

 

Конгресмени демократи: Тръмп трябва да бъде отстранен от поста си

Коментари ( 0 )