IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
14:06 | 1 април 2020
Обновен: 13:23 | 24 март 2024

Пет сигурни знака за това, че вече сте били заразени с COVID-19

Учени смятат, че е възможно да сте прекарали заболяването без да разберете

По материала работи: manager
Пет сигурни знака за това, че вече сте били заразени с COVID-19

Учени от Оксфорд изказват предположение, че коронавируса ни е засегнал месеци преди да е регистриран официално първият заболял, съобщава Medikforum. Според тях има няколко признака по които човек може да разбере, че вече е бил с COVID-19.

 

От Medikforum    припомнят типичните симптоми - висока температура, суха кашлица и задух, но изследването на учените от Оксфорд показва, че покрай тези симптоми, за наличие на заразата могат да свидетелстват и други симптоми.

 

Оксфордската група "Еволюционна екология на инфекциозните заболявания", прокарва версия, че коронавируса известно време се е разпространявал сред хората преди да бъде регистриран официално. Според тях може половината от англичаните да са се заразили, без повечето дори да разберат.

Специалистите смятат, че има пет сигурни знака за това, че вече сте били заразени с COVID-19:

 

Загуба на обоняние - В Харвардския медицински институт са забелязали, че някой клетки в носната кухина съдържат белтъчини, които служат за мишена на инфекцията.

Конюктивит - Американската академия по офталмология съобщава, че коронавируса може да предизвика лек фоликулярен конюктивит. При това се забелязват и симптоми, като "налети с кръв очи", смъдене и образуване на гнойни налепи.

Диария - От изследвани 204  пациента в Ухан, почти половината - 48% са се оплаквали именно от диария преди да бъдат хоспитализирани.

 

Болки в стомаха - Според британските експерти, повечето от приетите към момента в болница на Острова се оплакват именно от такива болки, което би могло да е последствие от развитие на пневмония в долната част на белите дробове. 

Умора - учените констатират, че един от първите признаци, които усещат пациентите е необичайна за тях силна умора.

Експертите призовават да се съобразяваме с мерките срещу COVID-19 и да не подлагаме здравето си и това на околните на риск, особено ако имаме някой от изброените симптоми.

 

Превод от руски Черно море 

Коментари

Новини Варна