IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Живот
10:57 | 12 юли 2020
Обновен: 16:36 | 24 март 2024

Слънчевите бани са полезни за бременните

Да внимават обаче с високите температури

По материала работи: Слав Велев
Слънчевите бани са полезни за бременните

Добре е бременните жени да се излагат на слънце. Важно е обаче да не прекалявате и да спазвате определени мерки за безопасност, докато сте на плажа, съветва Любов Ерофеева, акушер-гинеколог и експерт в СЗО, предаде БГНЕС.

 

Предвид факта, че бременната жена и нейният плод се нуждаят от витамин D, който най-често липсва на повечето хора, живеещи в умерен климат е полезно да останете на слънце в ранните сутрешни часове или по-късно следобяд.

 

"Не е нужно да се увличате, да лежите дълго под слънцето, можете да практикувате бавни разходки на слънце. Не забравяйте да защитите кожата си от слънчево изгаряне. Можете да вземете слънчеви бани за 30-40 минути, след това трябва да се върнете на сянка, а след час можете да се покажете отново. Бременната жена задължително има нужда от чадър на морския бряг, добре е да носите шапка и шал, който да покрива раменете ви при разходка.

 

Прекомерното излагане на слънце не е необходимо, но като цяло е полезно - леко изсушава кожата и прави възможно натрупването на безценния по време на бременност витамин D", каза Ерофеева пред радио „Спутник”.

 

В същото време високите летни температури могат да бъдат опасни за бременните жени, предупреди акушер-гинекологът.

 

"Топлината може да бъде опасна, тъй като човешката терморегулация е несъвършена. Матката може да се възбуди и това може да доведе до заплаха от аборт или преждевременно раждане. Ако е много горещо, трябва да увеличите приема на вода. В по-късните фази на бременността не се препоръчва и прекаляване с течностите – поддържайте баланс. Важно е да контролирате количеството погълната вода, особено ако страдате от отоци на краката или приемате медикаменти”.Източник: БГНЕС

Коментари

Новини Варна