Време е за слънце и плаж: как да предпазим кожата си от изгаряне?
Съвети на дерматолога д-р Янита Михайлова от Варна
Публикувана: 16 Jul 2020 | 13:15

В разгара на летния сезон все повече българи се насочват към черноморските ни курорти. Знаят ли обаче нашенците как да пазят кожата си от яркото слънце? Дерматологът д-р Янита Михайлова коментира темата пред Bulgaria ON AIR.

 

"Слънцето наистина е един от факторите, които най-силно увреждат кожата ни. Трябва да сме много отговорни към нея. Защитата обаче трябва да бъде целогодишно. Най-много увреждания на кожата се случват през инцидентните слънчеви изгаряния, които не са само през лятото. Случват се и през март примерно", обясни специалистът в "България сутрин".

 

По думите ѝ винаги когато отиваме на море, трябва да сме подготвени със слънцезащитен крем - за тяло и за коса. Тя подчерта, че темето, ушите и врата са местата при мъжете, които често остават неглижирани и поради тази причина изгарят първи.

 

"Според едно проучване само 10% от хората поставят ежедневно слънцезащитен продукт. От тях само 3% са мъже. Слънцезащитата трябва да бъде ежедневна. Тя трябва да бъде нанасяна няколко пъти през деня. Слънцезащитните продукти трябва да се повтарят по правилото 9 - 12 - 15 ч.", допълни дерматологът.

 

Експертът увери, че в сертифицираните аптеки е минимален рискът да попаднем на фалшив продукт. Според нея слънцезащитният филтър е гарант за сигурността на продукта.

"Освен фактора и честото нанасяне, бих искала да обърна внимание на количеството. Масово хората поставят твърде малко количество от съответния продукт. Ориентировъчно половин чаена лъжичка слънцезащитен крем е количеството, което трябва да се постави на лице и шия. 8-9 чаени лъжички е количеството за цяло тяло - това е 1/3 от тубата. Почти никой не използва това количество на защита", каза още д-р Михайлова.

 

Според нея 3 са стъпките, които трябва да спазваме през лятото, за да осигурим максимална протекция на кожата си: ексфолиация, хидратация и слънцезащитен крем.

 

ВИДЕО с целия разговор гледайте ТУК

 

Още здрави новини ще намерите на "ДНЕС.bg"

Коментари ( 0 )