IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
10:10 | 12 септември 2020
Обновен: 01:18 | 25 април 2024

Есента идва, внимавайте при избора на обувки

Вижте кои от тяха може да бъдат опасни за здравето

По материала работи: Слав Велев
Снимка: ThinkStock/Getty Images

Настъпва есен, а тя освен настроение за топло какао или пък късно море, носи и определени рискове. Оказва се, че есенните обувки могат да бъдат опасни за здравето на хората, предава РИА Новости, цитирана от "Дарик".

 

"Заради модните тенденции от последните години все по.малко хора носят високи есенни и зимни обувки, които да покриват глезените. А носенето на обувки "половинки" носи сериозен риск от хипотермия", предупреждава травматологът и ортопед Константин Терновой.

 

"Хипотермията на глезените може да предизвика сериозно възпаление на ахилесовото сухожилие", предупреждава лекарят и допълва, че дори и носенето на по-дълги панталони не е решение срещу студа.

 

 

„Краката трябва да бъдат обути в сухи обувки, а те трябва да са сезонни, водоустойчиви и да покриват глезена. Кецове или маратонки от плат няма да предпазят краката ви от студа.

 

А в днешно време с капризите на природата мокрите или влажни обувки могат да донесат настинка или възпаление на ахилесовото сухожилие, което се характеризира с огромно зачервяване, много силна болка и невъзможност да се стъпва на болния крак", допълни лекарят.

 

Съветът за добро здраве е да се премине към есенни обувки, когато дневната температура се задържи около 14 градуса. "Есенните обувки не са зимни, те трябва да дишат. Не е необходимо при първите студове да обувате зимни ботуши - така хем краката ви ще се сварят, хем вероятно ще намирисват до края на деня", допълва експертът.

Коментари

Новини Варна