Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд двама ловци
Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд
Публикувана: 10 Jun 2019 | 15:44

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 54-годишния Христо Х. и 40-годишния Живко И, съобщават от пресцентъра на ОП - Варна. Първият подсъдим ще отговаря за причиняване смъртта на мъж по време на лов – престъпление по член 123, ал. 1 от НК, а вторият за това, че е предал ловната си пушка на пострадалия по време на лова, без той да има надлежно разрешение за това – престъпление по член 339, ал. 1 от НК.
 

Ловът на дружинката в село Рудник започнал на 25 февруари 2017 г. в местността Герените в землището на селото с разрешително за отстрел на чакали и лисици. Определени били позициите на всички ловци. Придружаващият ловната дружинка горски стражар проверил разрешителното, но не и документите на ловците и така пропуснал участието на пострадалия Ж. Ст., който не бил вписан в него.
 

Ж.Ст. бил ловец до 2016 г. През август същата година той продал ловното си оръжие на своя приятел Живко И. Сутринта преди лова, пострадалият Ж.Ст. помолил своя приятел да му даде пушката, за да участва в отстрела на хищници, въпреки че не е имал право на това. Подсъдимият му се доверил и му дал пушката.
 

По време на лова Ж.Ст. пуснал своите кучета и тръгнал през терена в разрез с всички правила – бил без светлоотразителна жилетка, шапка или лента. Подсъдимият Христо Х. произвел два изстрела в посоката, в която се намирал Ж.Ст., въпреки че нямал добра видимост, след като в полето изскочило животно. След втория изстрел установил, че е прострелял смъртоносно в главата Ж.Ст., който починал на място.
 

Предстои делото срещу двама ловци да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.


Четете още: Мъж се самоуби с пушка

Коментари ( 0 )