IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Крими
15:00 | 10 юни 2019
Обновен: 09:28 | 20 април 2024

Руски вестници застанаха зад Иван Голунов

Според тях, арестът му е неуместен

По материала работи: Пламен Янков
Руски вестници застанаха зад Иван Голунов

"Ние сме Иван Голунов“ изписаха на първата си страница вестниците "Ведомсти“, "РБК“ и "Комерсант“, заставайки зад разследващия журналист, арестуван за притежание и продажба на наркотици.
 

По време на ареста, Голунов е бил пребит. Адвокатът му, както и потребителите в социалните мрежи са убедени, че наркотиците са били подхвърлени, а това е поредния опит да се ограничи свободата на словото. В събота бе решено мъжът да остане под домашен арест, което е стандартна процедура при случаи, които включват наркотици.


Това, което подтиква съмнения е факта, че много журналисти, критици на властите в Русия, са нападани заради работата си. Срещу много опозиционери и активисти са били повдигани фалшиви обвинения, които включват притежаването или разпространяването на наркотици. Повечето медии в страната са контролирани именно от правителството, което поставя страната на 83-то място от 100 в класация за свободата на словото.


Рядкост е руските медии да се застъпят за някой, който е арестуван, защото пречи на правителството. Но още в първия ден, трите вестника публикуваха статии, които поставиха под въпрос легитимността на ареста на Голунов.


"Според нас, доказателствата представени от обвинението не са убедителни. Не отричаме, че те може да имат нещо общо с работата му“, написаха те и настояха да бъде проведено разследване за начина, по който полицаите са се държали по време на ареста.
 

Голунов е разследващ журналист на свободна практика, който стои зад сайта “Медуза“, позициониран в Латвия. Според редакторите в медията, в последните месеци, журналистът е получавал заплахи, заради разследване, върху което работи вече 13 месеца.
 

В четвъртък, журналистът трябвало да се срещне със свои колеги, когато е спрян и претърсен от полицаите. Те открили синтетични наркотици, пратили екип в апартамента на Голунов, където твърдят, че са открили още субстанции, което ги навело на мисълта, че той е дилър. Така се появяват обвиненията за произвеждане, продаване или предаване на наркотици.
 

Полицията дори публикува снимки на наркотиците, ала те по-късно се оказаха фалшиви – направени в друг апартамент, който няма нищо общо с този на журналиста.
 

Освен, че бил пребит по време на ареста, полицаите упражнили насилие и в участъка. Според първите данни, той имал счупени ребра, но се оказва, че всички кости в тялото му са здрави. Голунов се е отървал само с насинени очи и синки по тялото си.
 

Dnes.bg


Още по темата: Оставиха руския журналист Иван Голунов под домашен арест

Коментари

Новини Варна