IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
18:15 | 15 юли 2019
Обновен: 06:59 | 28 март 2024

Внимание, ударно време за крадците катерачи!

СДВР отчита спад на кражбите, родните апаши заминавали за чужбина

По материала работи: Юлиян Атанасов
Внимание, ударно време за крадците катерачи!

Снимка: Pixabay

Крадците катерачи почнаха да се активизират, а от СДВР очакват тепърва набезите им да зачестят заради летния сезон.Контингентът от алпинисти не е постоянен, но е с доста сходни черти.Повечето катерачи са от ромски произход и са с леко телосложение. Ползват се и деца. Обирите стават във всички квартали на столицата, но по-голямата част са в райони, до които има ромски махали, пише "24 часа"."Има два начина на катерене. Често хората на първия етаж са си сложили решетки и крадците се катерят по тях, за да стигнат втория", казват полицаи.Другият начин е по улуците, но изисква особено внимание.Обикновено подобни обири се правят през нощта. Крадците с качества на алпинисти атакуват сградата от задната ѝ част."По това време е тъмно, а до повечето блокове има израснали храсти и дървета и абсолютно нищо не се вижда", посочват тактиката на бандитите униформени.

 

Често се набелязват жилища с отворени балкони или прозорци. Това особено важи за летния сезон. Някои от крадците обаче си носят и уреди, с които да отворят дограмата. Обикновено се катерят до втория или третия етаж.Веднъж стигнали до заветния етаж, апашите имат няколко варианта. Единият е отваряне на дограмата. Това става с отвертка, както и специални инструменти.

 

"Често се оказва, че крадецът е срязал единствено мрежата, която предпазва от комари. Така собствениците не чуват нищо", обясняват от СДВР.Веднъж влезли в апартамента, бандитите гледат да не се задържат дълго."Търсят само злато и пари, които могат да сложат по джобовете си, и бързат да избягат", обясняват полицаи. "Най-много да влязат до антрето и да задигнат чантата. Стремят се обаче да не обикалят по стаите, за да не събудят хората", уточняват униформени.Заради сложността почти не опитват да задигат техника.

 

Откраднатото злато пък вече не се носи в заложни къщи, тъй като там всичко се описва и лесно се стига до крадците. То минава през няколко души и се претопява, преди да бъде пласирано.Все пак има и случаи, в които бандитите взимат и по-голяма плячка.Джакпот пък ударил софийски крадец, който се покатерил до втория етаж на кооперация в края на зимата. Той успял да измъкне от апартамента цели 70 хил. лв.Бандитът използвал решетките на долния етаж, за да стигне до набелязаното жилище. Разбил дограмата и направил удара на живота си. Според полицаи от сектор "Кражби" в СДВР той не е действал по предварителна информация.

 

Въпреки очакваното завишение на обири от апаши с уменията на алпинисти от СДВР отчитат намаление на кражбите като цяло със 17%. Сред причините е, че топконтингентът започнал да прави удари в чужбина."Най-добрите, които работят с предварителна информация, нападаха предимно фирмени офиси. Хората обаче се научиха и спряха да държат пари в касите. Сега имаме няколко случая на обири, при които в сейфовете се съхранявали само документи. Те не са полезни на крадците и затова почнаха да се ориентират по работа в чужбина", обясняват криминалисти. Засега не са засекли и действия на столичния контингент по морето, но признават, че сезонът тепърва започва.Заради летните отпуски се очаква увеличение и на кражбите с отключване на входната врата. При тях крадците звънят в жилището и ако някой отвори, казват, че са объркали вратата.За да се предпазите от крадци с умения на алпинисти, не оставяйте вратата или прозореца отворени. Често катерачите избират кого да оберат не по предварителна информация, а където им се вижда най-лесно, казват полицаи.

 

 

dnes.bg

 

Четете още: Бармани, сервитьори и строители се търсят за сезона

Коментари

Новини Варна