Съдят трима за палеж на две коли във Варна
Стойността на нанесените щети възлиза на 4150 лева
Публикувана: 18 Oct 2019 | 10:40
Снимка Пламен Гутинов, архив

За палеж на два автомобила Районната прокуратура във Варна предаде на съд трима подсъдими. 24-годишният Севдалин Ст. ще отговаря като подбудител и помагач за извършеното престъпление по член 216, ал. 1 от НК, а 19-годишните Кристиан Хр. и Станислав П. – като преки извършители на палежа. 


Подсъдимият Севдалин заживял временно в дома на две сестри. Приятелят на едната го подозирал, че харесва приятелката му. От ревност мъжът написал няколко заплашителни съобщения на Севдалин, като го предупредил да стои настрана от любимата му. Съобщенията обезпокоили подсъдимия и той решил да предприеме действия да сплаши приятеля на едната сестра. 


Срещнал се със своите познати Кристиан и Станислав и им разказал за отправените към него заплахи. Помолил двамата 19-годишни младежи да опожарят ползваните от заплашилия го мъж автомобили „Пежо“ и „Ситроен“, като  обещал да им даде по 150 лева за „услугата“. За да ги мотивира да действат, Севдалин се срещнал с тях във Варна и платил първите 150 лева, като обещал станалите да даде, след като колите бъдат опожарени.  


На  3 срещу 4 май 2018 г. Севдалин показал на Кристиан и Станислав колите, които трябвало да бъдат запалени. Дал им указания точно къде да ги залеят с нафта и заявил, че ще действат само след негов сигнал. Около 1,40 часа на 5 май преките извършители на престъплението Светослав и Кристиан отишли с бутилки с нафта на мястото, където колите били паркирани. Запалили ги и избягали от местопроизшествието. Огънят унищожил напълно двата автомобила. Стойността на нанесените щети възлиза на 4150 лева.


След установяването на извършителите на палежа те направили пълни самопризнания, съдействали на разследващите и изразили готовност да възстановят щетите. Те обаче и до момента не са възстановени.


Предстои делото срещу тримата да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъдат признати за виновни, могат да получат наказание лишаване от свобода до 5 години.

 

Коментари ( 0 )