IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Крими
12:27 | 10 декември 2019
Обновен: 06:30 | 28 март 2024

Варненец, разследван за дрога в съучастие с майка си, остава в ареста

29-годишният Радослав е осъждан, включително за същото престъпление

По материала работи: Ставри Таргов
Варненец, разследван за дрога в съучастие с майка си, остава в ареста

Радослав А., привлечен към наказателна отговорност затова, че в периода 15 - 27 ноември тази година във Варна в съучастие с майка си Юлия М. като съизвършител, държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества екстази с тегло 6.19 грама, амфетаминопроизводни с тегло 264.40 г, марихуана с тегло 239.06 грама, и разпространили на различни дати на две лица забранените от закона вещества, ще търпят определените им от Окръжен съд – Варна, мерки за неотклонение.

 

Варненският апелативен съд потвърди първоначалния арест на Радослав и остави без уважение частния протест на прокуратурата срещу определения „домашен арест“ на майка му Юлия.

 

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна, припомня, че Радослав е в ареста от 30 ноември 2019 година, след като при извършените действия по разследването в дома, в който живеят с майка му, са били намерени различните наркотични вещества. Освен в съучастие двамата са обвинени и затова, че деянието е извършено продължително време. Първата съдебна инстанция определи майката на Радослав да търпи „домашен арест“.

 

29-годишният Радослав е осъждан, включително за същото престъпление. Състав на Варненския окръжен съд със свое определение му е взел мярка за неотклонение“ задържане под стража“. За майка му съдът е определил мярка за неотклонение „домашен арест“.

 

В две съдебни заседания Варненският апелативен съд потвърди всички изводи на ОС – Варна, с които са били определени първоначалните мерки за неотклонение на двамата. Събраните в хода на следствените действия доказателства, гласните свидетелства и иззетите наркотични вещества обосновават предположението, че Радослав и Юлия са съпричастни към притежанието и разпространението на наркотичните вещества.

 

Безспорно престъплението, в което са обвинени, е с висока обществена опасност, тежко по смисъла на закона, а наказанието за него е „лишаване от свобода“ за срок от две до осем години и глоба от пет до двадесет хиляди лева.

 

И втората съдебна инстанция споделя заключението, че съвсем реална е опасността Радослав да се укрие от наказателно преследване или да извърши престъпление. Съдът цени обстоятелството, че той е бил осъждан за идентично престъпление, а намерените в дома му наркотични вещества са в значително количество и разнородни по вид. Нещо повече!

 

Откритите и иззети наркотични вещества са били разпределени по дози, намерени са две везни и голям брой празни пликчета, приготвени за оразмеряване на дозите, все обстоятелства, които свидетелстват за нееднократност в разпространяването на забранените от закона вещества.

 

Апелативният съд във Варна сподели и основанията на първата съдебна инстанция за определяне на втората по тежест мярка за процесуална принуда „домашен арест“ спрямо Юлия М.

 

Определенията, с които съдът потвърди първоначалното задържане под стража на Радослав А. и домашния арест на майка му Юлия М., разследвани  затова, че в съучастие притежавали значително количество различни по вид наркотични вещества, които разпространили на две лица, са окончателни.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна