IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Крими
11:38 | 29 януари 2020
Обновен: 19:50 | 12 април 2024

Претърсвания и арести във Варна покрай схема за пране на близо 2 млн.лв.

На предходен етап от работата по случая, организаторът на схемата е задържан и приведен в Затвор – Варна

По материала работи: Пламен Янков
Претърсвания и арести във Варна покрай схема за пране на близо 2 млн.лв.

Служители на отдел „Икономическа полиция“ и отдел „Разследване“ при ОД на МВР – Варна, под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в града, реализираха специализирана полицейска операция във връзка с досъдебно производство за престъпление по чл. 253 от НК - „пране на пари“. При извършените действия по разследване на случая са претърсени 10 адреса в гр.Варна, гр. Аксаково и гр. Полски Тръмбеш.


Действията са втори етап от работата по случай, касаещ „пране на пари“ -  900 000 евро, съобщават от пресцентъра на полицията. Средствата са от измама, осъществена в Швейцария, и са преведени по банкова сметка на българско търговско дружество, т.нар. „бушон“.


В хода на действията по разследване е установена система от последвали преводи към различни сметки на български граждани, търговски дружества в България и в чужбина. Средствата се били преразпределяни и теглени в брой от поставени лица, които са ги предавали на следващо ниво на организацията, а след това - на организатора.


При претърсванията са намерени и иззети множество доказателства, относими към престъпната дейност - рутери от засечените IP адреси, настолни и преносими компютри, таблет, мобилни телефони, СИМ карти, множество флаш - памети и др. устройства за съхранение на данни, ел. подпис, устройства за банкиране, банкови карти на български и чужди банки, неистински печати на две търговски банки и печати на засечените търговски дружества, както и банкови документи. Намерен и иззет е пистолет без документи.


За срок от 24 часа са задържани 5 лица, добре известни на органите на реда за кражби, грабежи, обсебване и вещно укривателство. 


На предходен етап от работата по случая, организаторът на схемата е задържан и приведен в Затвор – Варна. Същият е бил издирван във връзка с влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ и червена бюлетина на Интерпол. Мъжът има множество криминални прояви за различни престъпления.

 

Черно море

 

Четете още

Двама нападнаха и ограбиха варненец в дома му

Коментари

Новини Варна