Подсъдими за дрога, използвана като „лекарство“, обжалват присъдите си във Варна
Става дума за производство и търговия с хашишово масло
Публикувана: 9 Jul 2020 | 15:29

Двама подсъдими, изправени на съд за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, днес обжалваха присъдите си пред Варненския апелативен съд. Казусът засяга преработка на марихуана в конопено масло.

 

С присъда, постановена от Окръжен съд - Варна, Росен К. е бил наказан с лишаване от свобода за 2 години и 8 месеца и глоба в размер на 6 хиляди лв. На Кирил Д. били присъдени 4 години затвор и глоба от 10 хиляди лв, като той е частично оправдан по отношение на част от количеството наркотици.  

 

Росен К. се заинтригувал от производството на хашишово масло, като първоначално интересът му бил свързан с лечението на заболявания, които получил след катастрофа. Проучил методи за производство, набавил суровина и оборудвал част от имота си. Според уговорката, 52-годишният мъж трябвало да произвежда, а 55-годишният Кирил Д. – да търси клиенти.

 

Дозите били разпределяни в спринцовки, а цената зависела от количеството и купувача. Част от субстанцията била преработвана в крем. Дозите били предлагани на хора със заболявания, което обвинението намира за изключително укоримо.

 

През април миналата година прокуратурата е повдигнала обвинение на двамата, че в съучастие без надлежно разрешително са държали с цел разпространение хашишово масло и течност със съдържание на тетрахидроканабинол на обща стойност 14 013, 75 лева.

 

Пред първата инстанция двамата са признали фактите, изложени в обвинителния акт.

 

Конопът, тетрахидроканабинолът и хашишовото масло имат наркотично действие, нямат легална употреба, пазар и производство. Според Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, тези растения и вещества са с висок риск за общественото здраве. Забранени са за приложение в медицината.
 

 

Изготвената съдебно-медицинска експертиза установила, че употребата на такива вещества вреди на органи, на имунната, сърдечно-съдовата, еднокринната и репродуктивната системи и може да причини рак. Няма научно доказателство, че субстанцията, предлагана за „лекарство“, има положителен ефект върху организма.

 

Според първата инстанция двамата са преследвали търговска цел от произведения наркотик, а не безвъзмедна, алтруистична помощ на болни хора.

 

Днес защитниците на Росен и Кирил помолиха Апелативния съд да  намали размера на наказанията, които смятат за прекомерно завишени. Адвокатите поискаха да се придаде тежест на смекчаващите вината обстоятелства и чистото съдебно минало на подсъдимите. Посочиха, че няма доказателства веществата да са били разпространявани и продавани.

 

Апелативният прокурор акцентира върху високата степен на обществена опасност на престъплението и настоя наказанията да бъдат потвърдени.

 

Законът предвижда за държане с цел разпространение на опиати лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 хиляди до 20 хиляди лв.

 

Апелативният съд ще се произнесе с решение в двумесечен срок.

 

Черно море

 

Коментари ( 0 )