Потвърдиха първоначалния арест на мъж с 18 предишни осъждания
Той е обвинен за кражба в условията на опасен рецидив
Публикувана: 9 Jul 2020 | 14:57

Варненският окръжен съд потвърди като законосъобразна определената от Районен съд – Варна, мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 36-годишния Радостин М. Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство, образувано на 01.07.2020 г. за кражба, извършена в условията на продължаваща престъпление в периода 09.03.2020 – 26.06.2020г.  и представляваща опасен рецидив.

 

Според справката за съдимост Радостин има 18 влезли в сила присъди, основно за кражби, като последното изтърпяно ефективно наказание е било на 17.07.2019г. отново за извършена кражба в условията на опасен рецидив.

 

Според НК престъплението, за което му е повдигнато обвинение, е тежко умишлено и предвиденото наказание за него е „лишаване от свобода“ до 15 години.

 

Защитата на обвиняемия изтъкна, че не е налице опасността лицето да се укрие, тъй като има постоянен адрес, съдействал е на полицията и никога не се е укривал. Обвиняемият заяви, че съжалява за извършените деяния и може да възстанови щетите, тъй като работи. Съдът беше помолен да определи по-лека мярка за неотклонение - „подписка".

 

Въззивният окръжен съд, след като съобрази събраните към момента доказателства по делото, намери, че повдигнатото обвинение срещу Радостин М. е за деяние наказуемо с „лишаване от свобода“ от 3 до 15 години. По отношение на обоснованото подозрение в извършването на престъпление, съставът се солидаризира с изводите на Варненски районен съд, че е налице визираната предпоставка.

 

Тя се подкрепя от събраните до настоящия момент писмени и гласни доказателства, включително и от обясненията на обвиняемия.

 

Съдът намери, че макар Радостин М. да има трудов договор и постоянен адрес от докладните записки, находящи се в досъдебното производство, е видно, че обвиняемият не живее на този постоянен адрес, тъй като е бил многократно търсен от служителите на полицията.

 

Видно от справката за съдимост, както и първоинстанционният съд е приел се обуславя реалната опасност същият да извърши престъпление още повече, че повдигнатото обвинение е за деяние, осъществено в условията на опасен рецидив.

 

С цел да предотврати възможността обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, съдът счете, че следва да потвърди наложена му най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража.

 

Определението на Варненски окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Черно море
    

 

Коментари ( 0 )