IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
12:31 | 14 юли 2020
Обновен: 05:59 | 28 март 2024

31-годишен от Каменар отива на съд за грабеж над руснак

Мъжът е многократно осъждан

По материала работи: Ставри Таргов
31-годишен от Каменар отива на съд за грабеж над руснак

31-годишният Радослав Х. от варненското село Каменар е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за грабеж на руски гражданин само 18 дни след извършване на тежкото криминално деяние.

 

Престъплението по член 199, ал. 1, т. 4 от НК е извършено от подсъдимия в условията на опасен рецидив и като продължавано деяние.

 

На 27 юни тази година пострадалият руски гражданин и още трима негови приятели се движели в посока община Варна. Към групата чужденци, които са студенти, се приближил Радослав, който ги заговорил.

 

Компанията не разбрала какво им говори подсъдимият, тъй като не владеели добре български език. След като изпратили един от  приятелите си до общината, останалите трима забелязали, че непознатият мъж продължава да ги следва. Притеснени от случващото се, те помолили случайни минувачи да уведомят полицията за преследването.

 

Тримата чужденци продължили по пътя си, следвани плътно от Радослав, който изглеждал видимо ядосан и продължавал да им говори на висок глас. Наложило да се потърсят помощ, като влезли в заведение на бул. „Осми приморски полк“, а един от руските граждани останал на входа пред заведението.

 

Тогава подсъдимият бръкнал в джоба на пострадалия със сила,  скъсал джоба му и успял да вземе сумата от 40 лева. След като приятелите му излезли от заведението, където търсили помощ, тримата тръгнали да издирват нападателя.

 

Радослав изскочил от пресечка, сборичкал се с един от чужденците, ударил го в лицето и му скъсал тениската. Пострадалият тръгнал отново към заведението да търси помощ и там видял полицейски екип.

 

31-годишният Радослав показал с жест, че ще отреже главата на руския гражданин. И поискал на английски пари. Уплашен от отправената заплаха, руснакът дал последните си 10 лева.

 

Предаденият на съд е многократно осъждан. Само преди седем месеца е излязъл от затвора, където е изтърпял поредната си ефективна присъда също за грабеж, представляващ опасен рецидив.

 

В обвинителния си акт прокуратура сочи като смекчаващи отговорността му обстоятелства самопризнанията и възстановената сума от 50 лева.

 

Началото на наказателния процес Радослав Х. ще дочака във варненския затвор, където се намира в момента с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна