IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Крими
14:54 | 18 септември 2020
Обновен: 14:08 | 16 април 2024

Крадливи братовчеди с мерки за неотклонение във Варна

Те са с обвинение за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив

По материала работи: Ставри Таргов
Крадливи братовчеди с мерки за неотклонение във Варна

Окръжен съд – Варна, определи първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 28-годишния Зоран А. и „домашен арест“ за 27-годишния Милан А.  Те са с повдигнато обвинение за извършен грабеж извършен при условията на опасен рецидив.

 

Според обвинението грабежът на мобилен телефон, портфейл и сумата от 20 лв. с употреба на физическа сила е извършен на 17 август 2020 г. в кв. "Вл. Варненчик".

 

След проведено разследване на случая и оперативно – издирвателни дейности е повдагнато обвинение на Зоран А. и Милан А. Двамата са братовчеди и са осъждани.

 

В НК предвиденото наказание за деянието е „лишаване от свобода" до 15 години, като същото е тежко по смисъла на закона.

 

От справката за съдимост на двамата е видно, че престъплението е извършено при условията на опасен рецидив. Спрямо 28-годишният мъж не е изтекъл 5-годишния срок от условното му предсрочно освобождаване от изтърпяване на наказанието по предишно осъждане от Окръжен съд - Варна, влязло в законна сила на 06.07.2016 г.

 

Спрямо 27-годишния Милан А. също не е изтекъл 5-годишната давност от изтърпяването на кумулативно наказание наложено от Районния съд в Бургас, изтърпяно на 29.11.2016г.

 

Защитата на Зоран А. поиска по-лека мярка за неотклонение от „задържане под стража“ с мотива, че обвиняемият е съдействал на органите на реда, има 5 деца, за които се грижи и очаква шесто. В правото си на лична защита Зоран посочи, че е невинен и, че други лица са му донесли отнетия телефон.

 

По-лека мярка „домашен арест“ поиска и адвоката на Милан А. Мотивите бяха, че в материалите по делото до момента няма данни, които са сочат, че 27-годишният мъж е съпричастен към повдигнатото му обвинение.

 

Защитата посочи, че Милан не е бил намерен на посочените постоянен и настоящ адрес, тъй като се е разделил с жената, с която съжителства и в момента пребивава при майка си.

 

Състав на Варненския окръжен съд разгледа събраните до момента доказателства и направи извод, че съществува обосновано подозрение Зоран А. да е съпричастен към деянието, за което му е повдигнато обвинение.

 

Според съдебния състав налице и втората изискуема предпоставка – да съществува реална опасност той да се укрие и да извърши престъпление, предвид предишната му съдимост и завишеното предвидено наказание.

 

Спрямо Милан А. съдът счете, че не са налице достатъчно категорични доказателства, за да бъде направено обосновано подозрение, че той е съпричастен към престъплението, за което е разследван.

 

Според съдебния състав исканата мярка за неотклонение „задържане под стража“ се явява прекомерно тежка, поради което определи спрямо Милан А. „домашен арест“, която ще бъде контролирана с електронна гривна.

 

Определенията на Окръжен съд – Варна, може да бъде обжалвани пред Апелативен съд – Варна.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна