IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
09:33 | 1 декември 2015
Обновен: 07:31 | 15 април 2024

За гражданските права, хората с увреждания и детското правосъдие

"Темида" вече в събота и неделя от 19:00 ч. по Bulgaria ON AIR

По материала работи: Деян Михайлов
За гражданските права, хората с увреждания и детското правосъдие

„Гражданомер" показва до колко познаваме правата си като граждани редът, по който функционират институциите. Всички, дори и българите в чужбина могат да "сверят часовниците си", а след това да получат своеобразна диплома. Ирина Алексиева – изп. директор на БУП "Д. Паница" разказва в "Темида" за инициативата и ползите от нея.

А темата отговорностите и правата продължава в интервюто с Браян Златев от клуб "Юрист" в Русе. Той казва, че голяма част от правата на хората с увреждания не се спазват. Къде най-често се погазва закона и в кои случаи има дискриминация?

На финала - за детското правосъдие. Съдилищата във Варна вече имат специализирани състави, които разглеждат дела с непълнолетни. Обучени магистрати вече знаят как да боравят с децата, особено когато те са жертва или свидетел на престъпление. От съдиите Светла Даскалова и Десислава Жекова - повече за обучението и делата с участие на деца. "Темида" вече започва в събота в 19.00ч. Точно преди централните новини на Bulgaria ON AIR.

Реформа в съда

От години темата за съдебната реформа не дава покой на съдии и прокурори. Магистратите с години настояват проблемът с неравномерното разпределение на делата да бъде решен. Този път "има светлина в тунела". Вече се говори и за прекрояване на съдебната карта. Кои съдилища може и дори трябва да бъдат закрити? И по-добре ли е да бъде прерайонирана страната?

С председателя на апелативния съд във Варна Ванухи Арекелян търсим отговор на въпроса - защо съдилищата в цялата страна не могат да съберат парите си. Оказва се, че служители в НАП връщали, без дори да разгледат,
изпратени документи за съда. Това ставало веднага след изтичането на давностния срок.

И още - за усещането, когато чуваш от незаконни записи какво се случва в съдийските кабинети, как се лобира и "опрасква". "Темида" вече започва в неделя в 19.00ч. Точно преди централните новини на Bulgaria ON AIR.

Коментари

Новини Варна