IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
18:08 | 20 септември 2016
Обновен: 14:08 | 17 април 2024

Изневярата е сложно явление, показва в постановка Костадин Бандутов

"Прелестите на изневярата" се играе премиерно тази и утре вечер на сцена "Филиал" на драматичен театър "Стоян Бъчваров"

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Различните форми на изневярата показва в постановката си „Прелестите на изневярата“ Костадин Бандутов на старта на 96-ия творчески сезон на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Оказва се, че това е едно сложно и нееднозначно явление. 

 



 


Постановката започва с интересно обръщение към публиката.

 

„То не е от автора. Идеята е изцяло моя и се надявам публиката да я приеме. Започваме с това, че хората се делят на три групи – такива, на които изневеряват, такива, които са изневерили, и такива, които имат намерение да го направят. Другите не са добре дошли в залата… Казваме го, разбира се, с голяма доза хумор и смятам, че всички ще го разберат“, коментира Костадин Бандутов. 

 

Костадин Бандутов


„Тази пиеса аз отдавна я имам и много я харесвам. Радвам се, че от Варненския драматичен театър ми дадоха възможност да я поставя отново, и то точно с тези актьори. Те наистина са блестящи в ролите си и това не е напразен комплимент. Репетирахме заедно един месец и нямаше нито една провалена репетиция, нито един път не сме си повишили тон. Всичко беше в идеален синхрон. Очаквам и по време на представлението да се осъществи онази „волтова дъга“ между актьорите и публиката, както когато два електрода се доближат и между тях светне ярко…Искрено се надявам да докоснем някои човешки струни в сърцата на зрителите“, каза още режисьорът. 

 



 


Интересна гледна точка към изневярата показват режисьорът и актьорите от сцената.  Публиката вижда няколко етюда, които са едновременно и смешни, и тъжни, и поставят много въпроси. В единия от тях разговарят две жени – едната семейна, а другата се среща с женен мъж. Запомняща се е репликата на любовницата, която признава: „Има си дом, жена си, децата… и мен… Иначе ще остане само с мен…“.  В ролята е младата актриса Цветина Петрова. „Изневярата си е вид лъжа, тъй като на първо място лъжеш себе си, освен че лъжеш и човека до теб… За мен по-важна е емоционалната изневяра, отколкото физическата“, коментира Цвети. 



 


В друг етюд тя играе заедно с Валери Вълчев. Тя е момиче, което на другия ден ще се омъжи, но е влюбено в друг, а той е женен мъж, който обича друга. „Колко много усилия полагаш да създадеш свой уютен дом за теб и за мъжа ти. Не искам да бъда изоставен! Защо просто не кажеш, че искаш да се разведа?!“ – казва героят на Валери. „А ти искаш ли да кажа такова нещо?!“ – отговаря тя и заключава: „Пред мен е целият ми живот, само че без теб… Налага се да помисля как ще го живея!“.



„Един от въпросите, който задаваме с постановката, е до каква степен изневярата се е зародила в нас или по-скоро тя е предизвикана от обстоятелствата. В крайна сметка смятам, че всеки трябва да се запита дали си струва. Със сигурност има случаи, в които изневярата до някаква степен може да помогне да преоткриеш нещо в досегашния си партньор. Има и случаи, при които изневярата води до погром. Аз лично изпитвам интерес към това съзнателно вървене към самоунищожението, на което е склонен човекът – странно е“, коментира Валери Вълчев. 


Друг аспект на изневярата показват в етюда си Милена Кънева и Свилен Стоянов. Те и двамата имат свои семейства, но се срещат тайно. Ситуацията, която разиграват, предизвиква усмивки, но и малко тъга. „Искаш ли да отидем заедно на кино?! Ще си изберем филм и ще отидем – ще седнем в залата далеч един от друг – аз с мъжа си, а ти с жена си и ще си мислим, че сме отишли заедно“, казва героинята на Милена. 

 

Димитър Мартинов


Гергана Арнаудова и Димитър Мартинов представят историята на човек на средна възраст, който разбира, че любовницата му очаква дете от него. „Винаги съм искал да имам дете от любимата жена“ – казва той. „Тогава трябва да се влюбиш в някоя и да не се разделяте поне 9 месеца“ – отговаря тя. „Аз може би не съм способен на истинска любов, а само на някаква полулюбов“ – заключва героят на Димитър. „Това е една типична ситуация, която драматургът взема и поставя героите в нея, за да се види кой какво представлява. Ако си имал някакви илюзии за партньора си, в такава ситуация те падат и виждаш реалността. По-страшното е друго - че ние изпадаме в такава ситуация да не се познаваме, да очакваме едно действие от себе си, а да направим нещо съвсем различно в живота. Това е нещо, което ми е интересно. Моят герой е предопределен да живее точно с тази жена, но той избира да се върне при жена си. Изневери е имало и ще има. Въпросът е какво правим след това. Една изневяра може да отвори много странички и да ти покаже кой си, да ти даде нов път. Надявам се с тази постановка и да успяваме да забавляваме, и да успеем да кажем нещо сериозно. Добрият театър е точно този, който е забавен и атрактивен за зрителите, но накрая те да си тръгват с въпроси в главите, върху които да разсъждават или да обсъдят с близките си хора“, коментира актьорът. 

 



 


Постановката „Прелестите на изневярата“ завършва с етюда на Веселина Михалкова и Валентин Митев – семейна двойка, в която мъжът изневерява. „Ние с нея сме като герои от виц, който е толкова банален, че дори не е смешен“,отбелязва героят на Валентин. „Ами ако изведнъж реши и ми каже истината, тази отвратителна истина, която аз изобщо не искам да знам. Нима това е по-важно за мен от семейството и децата“, пита се тя. 

 


 

„Изневярата не е нещо, което човек иска или очаква. Има неписано правило, че за един конфликт винаги са нужни двама. Изневярата е вид конфликт, така че и и другият има вина, когато партньорът му обърне глава настрани. Любовта според мен е среща на емоции, които разпалват огън между двама души. Но с годините този огън започва да затихва, идва успокоението – тя е моя, той е мой… Тогава във взаимоотношенията нахлува скуката… Изведнъж човек започва да не забелязва, забравя всичко, на което се е възхищавал в своя партньор, и започва да търси тези неща в друг… Така се ражда изневярата… Това винаги е било актуално, още от времето на Дон Жуан и Казанова. Има редица изследвания, които показват, че за мъжа изневярата е като да се отбие през кварталната кръчма да пие чаша вино, след което се връща вкъщи все едно нищо не е станало. Мъжете изневеряват обикновено с млади момичета. Семейните жени по-трудно изневеряват. И ако една жена изневери, за нея това е сериозно, тя тръгва към другия мъж. За жената изневярата носи много повече емоционална обвързаност“, обобщава режисьорът Костадин Бандутов. 

 

Постановката се играе премиерно тази и утре вечер от 19 часа на сцена "Филиал" на варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров".

 



 


 


 


 


 


 


 


 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата:

Три премиери представя Драмата до края на годината
 

Коментари

Новини Варна